Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yatırımcılar Bitcoin’i mi Altcoinleri mi Seçecek? Resesyona Yüzde 40 İhtimal Verildi

Bu hafta küresel piyasaları sarsan ABD resesyonu korkuları ve jeopolitik belirsizlikler, analistlerin bu yıl olası bir ekonomik durgunluk ve bunun Bitcoin ile diğer kripto paralar üzerindeki etkisini değerlendirmesine neden oldu.

Kripto borsası Bitfinex’in analistleri, “Mevcut ekonomik göstergeler ve merkez bankalarının son dönemdeki eylemleri göz önüne alındığında, küresel bir resesyon korkusu gerçekten de olası” dedi. Son üç ayda merkez bankaları, erken 2024’teki faiz indirimi seviyelerini aşarak 35 faiz indirimi gerçekleştirdi. Bu proaktif gevşeme, 2009 mali krizinin zirvesinde görülen 76 indirimi anımsatıyor.

Bitfinex analistleri, bu yıl enflasyon görünümünde bazı iyileşmeler olmasına rağmen, ekonomik büyüme tahminlerinin hâlâ “zayıf” olduğunu vurguladı. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2024’te küresel büyümenin yüzde 3’ten yüzde 2,9’a hafif bir düşüş göstereceği tahmini ve kalıcı enflasyonist baskılar, merkez bankalarının “daha fazla düşüşü önlemek için ekonomileri teşvik etmeye çalıştığını” gösteriyor.

Analistler, “2024’te ABD’de olgunlaşacak olan büyük miktarda spekülatif derece borç ve düşen tahvil getirileri, stresli bir finansal ortamı işaret ediyor” dedi.

“Yatırımcıların daha güvenli varlıklara yönelmesi ve getirilerdeki düşüş, kalıcı ekonomik büyümeye olan güven eksikliğini yansıtan klasik resesyon göstergeleridir.”

2024’ün ikinci yarısında yüzde 40 resesyon olasılığı

On-chain analiz platformu Nansen’de Baş Araştırma Analisti olan Aurelie Barthere, endişelerin haklı olduğunu belirtti. Barthere, Ukrayna’daki savaşın yol açtığı 2022 enerji şokundan ve ABD’nin olası tarife artışlarından bu yana Euro bölgesi büyümesinin zayıf olduğunu ve Çin’in emlak balonunun sönmesiyle birlikte büyümesinin zayıfladığını vurguladı.

Analist, “ABD büyümesi de yavaşlıyor” dedi.

“Hisse senedi ve riskli varlıkların yeterince düzelerek finansal koşulları sıkılaştırıp ekonomik bir daralmayı tetikleyebileceği bir senaryo görebiliyorum.”

Barthere, “2024’ün ikinci yarısında resesyon olasılığının yüzde 40 olduğunu düşünüyorum (yüzde 30 hafif, yüzde 10 sert iniş)” dedi. Bu oran, tarihsel ortalama olan yüzde 17’nin üzerinde.

Bitfinex analistleri, ekonomik resesyon korkularının Bitcoin ve daha genel kripto piyasası üzerinde karışık etkileri olabileceğini savundu. “Bitcoin, güvenli bir liman varlığı olarak fayda sağlayabilir” dendi.

“Ekonomik belirsizlik dönemlerinde, yatırımcılar genellikle değer saklama araçları olarak algılanan varlıklara yönelir. ‘Dijital altın’ olarak adlandırılan Bitcoin, geleneksel piyasalar dalgalanırken artan taleple karşılaşabilir.”

Ancak Bitfinex analistleri diğer kripto varlıklar için bu kadar iyimser değil. “Daha genel kripto piyasası, özellikle altcoinler, azalan likidite ve risk iştahı nedeniyle zarar görebilir. Yatırımcılar daha riskten kaçınır hale gelebilir ve daha küçük kripto paralardan güvenli yatırımlara doğru fon çekebilirler” diye uyardılar.

Güçlü katalizörler gerekiyor

Dijital varlık araştırma firması BRN’de analist olan Valentin Fournier, Bitcoin’in Pazartesi günkü düşüşün ardından üst üste iki gün boyunca yukarı yönlü baskı gösterdiğini ve bugün yeşil açıldığını belirtti. Ancak, bu olumsuz endişeleri aşmak için güçlü katalizörlerin gerekli olduğunu söyledi.

Kısa vadede, “Bugün açıklanacak olan işsizlik başvuruları ekonomik resesyon korkularını yatıştırabilir ve olumlu momentumun sürdürülmesine yardımcı olabilir” dedi. Önümüzdeki hafta açıklanacak TÜFE verisinin yanı sıra, bunun “Amerikan iş yaratma sürecinin ne kadar tutarlı ilerlediğine ve FED’in sert inişi önlemek için ne kadar alanı olduğuna” dair bir görüş sağlayacağını ekledi.

Orta vadede, olası faiz indirimleri, ABD seçimleri ve Donald Trump’ın kazanması durumunda stratejik bir ulusal Bitcoin rezervi oluşturma olasılığı, önümüzdeki aylarda potansiyel katalizörler arasında yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!