Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Köklü Altcoin Büyük Güncellemeyi Tamamladı: Yatırımcılar Haberi Satıyor Mu?

Köklü kripto para projesi, yaptığı kritik topluluk güncellemesiyle dikkatleri üzerine topladı.

Ethereum’un kurucularından Charles Hoskinson tarafından 2017 yılında başlatılan layer-1 blokzinciri Cardano, bu güncelleme ile merkeziyetsiz yönetişime geçiş yolunda önemli bir adım attı.

Cardano’nun uzun zamandır beklenen “Chang” hard fork’u, 1 Eylül’de hayata geçerek ADA’nın bir yönetim parasına dönüştürdü.

Artık ADA sahipleri, Cardano’nun geleceğini şekillendirmek için yönetim temsilcilerini seçebilecek ve geliştirme önerileri üzerinde oy kullanabilecekler.

Cardano’nın tecrübesi oyunu değiştirebilir

CIP-1694 olarak adlandırılan Cardano Geliştirme Önerisi, yeni topluluk yönetişim yapısını tanımlıyor ve kullanıcı odaklı üç yönetim organı kuracak. Bunlar, Anayasa Komitesi, Delegasyon Temsilcileri (dReps) ve Stake Pool Operatörleri (SPO’lar).

Artık Cardano’nun üç kurucu kuruluşu olan Cardano Foundation, Input Output Global (IOHK) ve Emurgo, zincir güncellemelerini veya “hard fork”ları tetikleme yetkisini elinde bulundurmayacak. Bu sorumluluk, yeni yönetişim gruplarına devredilecek.

DeFiLlama’ya göre 28. en büyük blokzincir olarak sıralanan Cardano, kurucusu Hoskinson’un renkli kişiliği ve sık sık yaptığı açıklamalarla da dikkat çekiyor. 2014 yılında Vitalik Buterin gibi ortak kurucularla birlikte Ethereum’u geliştiren Hoskinson, projeden kısa bir süre sonra ayrılarak rakip Cardano’yu inşa etti.

ADA fiyatı yükselemedi

Büyük güncellemenin ADA fiyatı üzerine önemli bir etki yaratması bekleniyordu. Fakat bu tepki en azından kısa vadede gerçekleşmedi.  ADA fiyatı bu önemli gelişmeyi pozitif fiyatlayamadı ve düşüş yönlü eğilim devam etti.

Fiyattaki bu negatif tepki, “beklentiyi al, haberi sat” vakası olarak da yorumlanırken piyasa şartlarının etkisi göz ardı edilmedi.

CoinGecko verilerine göre son 24 saat içerisinde %4 düşüş yaşayan ADA, yazım esnasında 0,3303 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!