Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankacılık Devi Citi, Fed ile İlgili Tahmini Paylaştı: Bitcoin’i Etkileyebilir

Citi, yaklaşan Tarım Dışı İstihdam (NFP) verilerinde 125.000 yeni iş yaratılmasını ve işsizlik oranının yüzde 4,3 olarak gerçekleşmesini beklediğini belirtti.

Salı günü müşterilerine gönderdiği bir notta Citi analistleri, bu verilerin Federal Reserv’in (Fed) 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasına neden olabileceğini öngörüyor.

Citi’ye göre, “Enflasyondan istihdama geçiş tamamlandı”. Bu da Fed’in politika belirlerken enflasyon verilerinden ziyade istihdam verilerine odaklandığını gösteriyor. Citi’nin tahminine göre 125.000 iş artışı ve yüzde 4,3’lük işsizlik oranı, Fed’in faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesi için yeterince zayıf bir tablo sunuyor.

Notta, işsizlik oranının yüzde 4,2’ye hafifçe düşmesi durumunda Fed’in daha küçük bir 25 baz puanlık indirim yapabileceği, ancak bunun Citi’nin iş gücü piyasasının gevşemeye devam edeceği ve daha geniş bir ekonomik yavaşlama yaşanacağı görüşünü değiştirmeyeceği belirtiliyor.

Banka, iş gücü piyasasındaki volatilitenin son yıllarda enflasyon verilerinde görülen kadar belirgin hale geldiğini söylüyor. Citi, “Cuma günkü işsizlik verilerindeki nispeten küçük farklılıklar bile Fed politikasını önemli ölçüde etkileyebilir” diyor.

Resesyon beklentisi Bitcoin’i etkileyebilir

Örneğin, işsizlik oranı yüzde 4,3’te sabit kalırken istihdam artışı 175.000 civarında olursa, Fed’in yine de 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasının muhtemel olduğunu düşünüyorlar. Öte yandan, istihdam artışı 125.000’in altına düşerken işsizlik oranı yüzde 4,2’ye gerilerse, daha büyük bir indirim gündeme gelebilir.

Citi, daha genel iş gücü piyasası eğilimlerinin istikrarlı bir zayıflamaya işaret ettiğini, işe alımların yavaşladığını, çalışılan saatlerin azaldığını ve işsizliğin arttığını belirtiyor. Citi, “Geçmiş döngülerden biliyoruz ki bu döngü bir kez başladığında her zaman ABD’de bir resesyona yol açmıştır” diyor ve Cuma günü açıklanacak işsizlik raporu ile Çarşamba günü açıklanacak JOLTS verisinin bu sürecin devam edip etmediğini değerlendirmelerine yardımcı olacağını ekliyor.

Fed’in alacağı karar, Bitcoin piyasasını önemli düzeyde etkileyebilir. ETC Group analisti Dragosch, “Makro faktör modelimiz, Bitcoin’in son 120 gündeki performansının küresel büyüme beklentilerindeki değişikliklerden daha az, para politikası beklentileri ile ABD doları tarafından daha çok örtüştüğünü gösteriyor” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!