Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’sundan Şok CZ Açıklaması: Borsayı Hala Etkiliyor mu?

Binance’in eski CEO’su Changpeng Zhao (CZ), şirketi yönetmekten ömür boyu men edilmesine rağmen çoğunluk hissedarı olarak şirketteki etkisini sürdürecek.

Kasım ayında Binance ile ABD Adalet Bakanlığı arasında yapılan savunma anlaşması, Zhao’nun “şirketi yönetmek veya işletmekten” men edildiğini belirtse de, bu durumun ne anlama geldiği konusunda bazı belirsizlikler ortaya çıkmıştı.

Binance CEO’su basına konuştu

Binance’in yeni CEO’su Richard Teng, Zhao’nun ömür boyu yasaklandığını doğrulayarak, Zhao’nun 29 Eylül’de ceza süresini tamamladıktan sonra neler yapabileceğine dair daha fazla açıklık getirdi. İlk raporlarda, Adalet Bakanlığı’nın bir notuna dayanarak, Zhao’nun sadece üç yıl boyunca yasaklanacağı ifade edilmişti.

Teng, “CZ, elbette, en büyük hissedar olarak, tüm hissedar haklarını koruyacak” dedi. “Bir hissedar olarak, şirketin performansını gözden geçirecek ve beklentilerine uygun olmayan durumlarda, bir yatırımcı olarak yeni bir yönetim kurulu üyesi veya CEO atama hakkına sahip olacak… Hissedarlar her zaman bir çözüm önerisi sunabilir” yorumunu yaptı.

Savunma anlaşmasının ardından Binance’in yönetim kurulu, Zhao’nun daha önce tek başına yönettiği yönetim kuruluna ek olarak yedi üyeye çıkarıldı. Zhao, günlük operasyonlardan geniş ölçüde men edildi ancak çoğunluk hissedarı olarak sahip olduğu yetkiler, “yönetim veya işletme” olarak neyin kabul edildiği konusunda önemli soruları gündeme getiriyor.

CZ geri dönebilir mi?

Vanderbilt Üniversitesi hukuk profesörü Yesha Yadav’a göre savunma anlaşması kapsamında atanmış olan iki dış denetçi, Zhao’nun rolünün denetlenmesinde önemli bir rol oynayacak. Bu denetçiler, Binance’i önümüzdeki üç ila beş yıl boyunca izlemekle görevlendirildi. Yadav, “Denetçiler, yönetim kuruluna destek olmak ve CZ’nin çok önemli bir hissedar olarak rolü konusunda takdir yetkisine sahip olacaklar” dedi.

Columbia Hukuk Fakültesi’nde profesör ve eski federal savcı Daniel Richman, Adalet Bakanlığı’nın Binance ile yaptığı anlaşmanın, yasağın anlaşmanın bir gerekliliği olarak belirtilmediğini ve bunun yerine bir “değerlendirme” olarak listelendiğini kaydetti. Bu durum, anlaşmanın Zhao’nun CEO olarak geri dönmesini tamamen engellemediğini ve bu durumda Adalet Bakanlığı’nın hukuki takibini zorlaştırabileceğini gösteriyor.

Şirketin başına geçme niyeti yok

Buna rağmen, Binance yaptığı açıklamada, Zhao’nun anlaşma şartlarına göre “şirketin yönetiminde veya işletiminde herhangi bir şekilde mevcut veya gelecekteki katılımının yasaklandığını” belirtti. Zhao ise savunma anlaşmasının ardından CEO olma niyetinin olmadığını ve bundan sonra blockchain, yapay zeka ve biyoteknoloji şirketlerine yatırım yapmaya odaklanacağını söyledi. Nisan ayında mahkemeye yazdığı bir mektupta, “O hayat artık benim için yok” ifadesini kullanmıştı.

Önümüzdeki birkaç yıl, ABD’li yetkililerin yoğun denetimi altında, Binance’in çoğunluk hissedarıyla olan ilişkisinin şekillenmesinde kritik bir rol oynayacak gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!