Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apple Etkinliğinden Sonra Bu Altcoinler Yükseliyor: Nasıl Etkiliyor?

Yapay zeka (AI) ile ilişkili olduğu iddia edilen blockchain projelerinin yerel kripto para birimleri, Apple’ın akıllı telefonlarına bu teknolojiyi entegre etme girişimlerini sergilemesinin ardından, genel piyasanın üzerinde performans gösterdi.

Decentralized blockchain platformu olan Internet Computer Protocol’ün (ICP) token’ı, CoinGecko verilerine göre son 24 saatte yüzde 10 oranında değer kazandı ve piyasa değerine göre en büyük 100 kripto para birimi arasında en iyi performansı sergiledi. Artificial Superintelligence Alliance’ın (eski adıyla Fetch.AI) FET token’ı ise yüzde 5 artışla beşinci sırada yer aldı. Küçük çaplı token’lar ise çift haneli kazançlar elde ederken, ChartAI’nın EYE token’ı yüzde 50’lik bir artışla öne çıktı.

Bu sırada, piyasa liderleri Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi önde gelen kripto paralar, Donald Trump’ın rakibi Kamala Harris ile katıldığı bir tartışmadaki kötü performansının ardından değer kaybetti. CoinDesk 20 Endeksi (CD20), genel kripto piyasasını ölçen bir gösterge olarak aynı dönemde yüzde 0,7 oranında düştü.

Apple etkinliğini etkiledi

Apple’ın pazartesi günü gerçekleştirdiği “It’s Glowtime” etkinliğinde, yapay zekanın iPhone’lara entegre edilmesi üzerinde duruldu. Nasdaq’ta işlem gören teknoloji devi, Apple Intelligence başlığı altında yazma araçları, daha akıllı Siri yanıtları ve gelişmiş fotoğraf ve video düzenleme gibi AI özelliklerini tanıttı. Bu özelliklerin iOS 18.1 güncellemesi ve sonrasında kullanıma sunulacağı açıklandı.

Apple Intelligence’ın temel özelliği, geliştiricilere yerel generative AI modellerini kullanarak uygulamalar geliştirme imkanı tanıyan bir yazılım geliştirme kiti (SDK) olacak. Bu özellik, güvenlik ve gizlilik sağlayan Private Cloud Compute teknolojisi ile desteklenecek.

Her ne kadar etkinlikte kripto veya blockchain teknolojisinden bahsedilmese de piyasa katılımcıları, Apple Intelligence’ın AI ve blockchain projeleri üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanıyor. Graph Protocol mühendislerinden Pranav Maheshwari, X platformunda yaptığı bir paylaşımda, “Şu anda herkes Apple Intelligence’tan bahsediyor, yakında kripto gündemde olacak” dedi. “İnsanlar blockchain ve kripto ödemelerinin telefonlara entegre edilmesini isteyecekler. Değişim yavaş başlayacak, ama aniden hızlanacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!