Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Politikası Bitcoin Fiyatını Nasıl Etkiliyor? 10 Yıllık Veriler Paylaşıldı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararından sonra Bitcoin hareketlendi. Fed kararları, Bitcoin’i son 10 yılda nasıl etkiledi?

Fed, faiz oranlarını 50 baz puan indirerek hedef aralığı yüzde 4,75–5 seviyesine düşürdü. Faiz indirimlerinin riskli varlıklar için daha elverişli koşullar oluşturması beklenirken, bu seferkinin kripto para piyasasını nasıl etkileyeceği net değil.

Faiz indirimleri ve Bitcoin arasındaki tarihsel ilişki

Lookonchain tarafından yapılan bir açıklama, Bitcoin’in düşük faiz dönemlerinde başarılı olduğunu doğruluyor. Örneğin, 2020’nin başı ile 2021’in sonu arasında Fed, COVID-19 pandemisinin etkilerini hafifletmek için faiz oranlarını neredeyse sıfıra indirdiğinde, Bitcoin en etkileyici boğa koşularından birini yaşadı.

Resim

Bu dönemde Bitcoin’in fiyatı Mart 2020’de yaklaşık 3.850 dolardan Kasım 2021’de 69.000 dolara yükseldi. Bu yükselişin ardında sermayeye kolayca erişilebilmesi, risk iştahının artması ve doların zayıflaması yattı.

Risk iştahı yüksek olan yatırımcılar, faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde Bitcoin gibi riskli varlıklara yönelebiliyor.

2024’te farklı bir piyasa var

Ancak 2024’teki ekonomik durum, 2020-2021 döneminden farklı. Faiz indirimi, Bitcoin’e yönelik ilginin yeniden canlanmasını sağlasa da genel koşullar önceki yıllara göre oldukça farklı.

Pandemi dönemindeki teşviklerle dolu ortamın aksine, Fed 2022 ve 2023 yıllarında enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırdı ve enflasyon baskıları halen bir endişe kaynağı.

2022’nin başlarında başlayan faiz artırma döngüsü sırasında Bitcoin’in fiyatı 2021’deki zirvesinden düştü ve momentum kaybetti. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte yatırımcılar, Bitcoin gibi spekülatif varlıklardan uzaklaşıp daha güvenli, faiz getiren yatırımları tercih ettiler.

Fed yeniden faiz indirimlerine yönelse de bazı analistler, temkinli olunması gerektiğini vurguluyor.

En önemli farklardan biri, faiz oranlarının indirim kararına rağmen pandemi dönemine kıyasla daha çok yukarda kalması. Ayrıca kripto para piyasasındaki kurumsal yatırımcı sayısı arttı ve bunlar, temkinli bir yaklaşım sergileyebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!