Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Çin Pozitif Korelasyonda: 142 Milyar Dolar Boğa Yakıtı Olabilir!

Analistler, Çin Merkez Bankası’nın yeni teşvik hamlelerinin Bitcoin fiyatlarını dolaylı olarak artırabileceğini savundu.

Bitcoin (BTC) fiyatları, son sekiz yılda Çin Merkez Bankası’nın bilançosundaki büyümeyi takip ederken, önemli bir pozitif 30 günlük korelasyon sergiledi. Analistlere göre bu yeni nakit akışının, özellikle uzun vadeli perspektiften bakıldığında Bitcoin fiyatlarını dolaylı yoldan artırabileceği ifade edildi.

Çin Halk Bankası (PBOC), bilançosunda yaklaşık 6,22 trilyon dolarlık bir varlık tutuyor. Yazı hazırlandığı sırada, Bitcoin fiyatı ile PBOC’nin bilanço büyüklüğü arasındaki 30 günlük korelasyon katsayısı 0,66 olarak kaydedildi.

2016 ve 2022’nin sonları ile 2023 dışında her zaman pozitif bir korelasyon sergiledi. Öte yandan yazı yazıldığı sırada, Bitcoin’in FED bilançosuyla olan 30 günlük korelasyonu -0,88 olarak belirlendi; bu, 2016’dan bu yana kaydedilen en düşük seviyedir.

Merkez Bankası Uygulamaları ve Piyasa Tepkileri

Güçlü bir korelasyon, 0,6-0,9 arası bir katsayıyı ifade ederken, 0,8-1 arası ise çok güçlü bir korelasyon olarak kabul edilmektedir. Korelasyonlar, iki değişken arasındaki ilişkiyi istatistiksel olarak ölçen bir yöntemdir ve finansal piyasalarda varlık fiyatlarını tahmin etmek veya takip etmek için kullanılabilir.

Bu pozitif korelasyon, PBOC’nin bu hafta içinde büyük devlet bankalarına 1 trilyon yuan (yaklaşık 142 milyar dolar) kadar sermaye enjekte etmeyi düşündüğünü açıklamasıyla dikkat çekti.

Merkez bankası ayrıca, ana kara bankalarının zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşürerek, yedi günlük ters repo faiz oranını da 20 baz puan indirerek %1,5’e çekti.

SOFA’nın içgörü lideri Augustine Fan, CoinDesk’e yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ABD hisse senetleri bu hafta üçüncü kez yeni zirvelere ulaşırken, tüm küresel risk piyasaları için yeşil ışık yanıyor. dedi. Bu durum, makro gözlemcilerin, uzun süredir sıkıntı çeken Çin ekonomisini canlandırmak için yapılan teşviklerle, tüm riskli varlıklara olumlu bir bakış açısına dönüşmesine neden oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!