Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’in Eski CEO’su CZ Tahliye Edildi: Hangi Altcoinler Tepki Verdi?

Binance’in kurucusu Changpeng Zhao (CZ), kara para aklama karşıtı program ihlali nedeniyle aldığı hapis cezasını tamamladı.

Bloomberg’in haberine göre Binance’in kurucusu ve eski CEO’su Changpeng Zhao (CZ), planlanandan iki gün önce yani 27 Eylül Cuma günü serbest bırakıldı.

Nisan ayında dört aylık hapis cezasına çarptırılan Zhao, geçtiğimiz yıl etkili bir “kara para aklama karşıtı program” yürütmediğini kabul etmişti.

Bu suç nedeniyle Zhao’ya 50 milyon dolar para cezası verilirken, Binance de 4,3 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. Bu anlaşma, tarihteki en büyük kurumsal anlaşmalardan biri olarak kayıtlara geçti.

ABD Federal Hapishaneler Bürosu’ndan bir yetkili, Zhao’nun tahliyesi hakkında detay vermekten kaçındı. Yetkili, “Gizlilik, güvenlik ve emniyet gerekçeleriyle herhangi bir tutuklunun şartları, nakil nedenleri veya tahliye planları hakkında bilgi vermiyoruz” şeklinde konuştu.

CZ’nin Tahliyesi ve ABD’nin Talepleri

Federal Hapishaneler Bürosu’nun politikası gereği, tahliye tarihinin cumartesi, pazar veya resmi bir tatile denk gelmesi durumunda, bir önceki iş gününde serbest bırakılabileceği belirtiliyor. Zhao’nun bu kapsamda serbest bırakıldığı aktarıldı.

ABD Adalet Bakanlığı, Zhao için daha uzun bir ceza talep ederek 36 ay hapis cezası istemişti. Bakanlık, Zhao’nun kasıtlı olarak yasaları ihlal ederek hem şirket hem de kendisi için çıkar sağladığını iddia etti.

Zhao’nun avukatları ise müvekkillerinin sorumluluk aldığını ve “derin bir pişmanlık” duyduğunu vurgulayarak, mahkemeden denetimli serbestlik talebinde bulunmuştu.

Zhao’nun yerine, eski Abu Dabi düzenleyicisi Richard Teng atanmıştı. Teng, Binance’in düzenleyici uyumluluğa büyük yatırımlar yaptığını ve bunu “Binance 2.0” olarak adlandırdığını söyledi.

Tepki veren altcoinler

Binance ve CZ’nin eğitim temasına gösterdiği ilgiden beslene Open Campus (EDU), haber akılının etkisiyle %10 yükseldi. Yine CZ’nin göz bebeği projesi BNB ise benzer saatlerde %3’lük ufak bir yükseliş sergiledi.

Bu doğrudan iligli projelerin yanı sıra CZ’nin salınması meme coin piyasasında hareketlilik yarattı. Pepe (PEPE), Shina Inu (SHIB), Notcoin (NOT) gibi projelerde son 24 saat içerisinde %10’a varan yükselişler yaşandı.

Öte yandan Solana ve BNB ağı üzerinde FreeCZ, CZISBACK isimli benzer temadaki projelerde yüksek volatilil hareketler görüldü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!