Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX’in İflas Planı Resmen Onaylandı, Altcoin Fiyatı Yüzde 50’den Fazla Yükseldi

ABD’de bir mahkeme, FTX’in iflas sürecine yönelik önemli bir karara imza attı. Delaware Bölgesi İflas Mahkemesi Yargıcı John T. Dorsey, FTX’in iflas planını onayladı. Bu karar, 2022 yılında FTX’in iflasıyla zarar gören müşterilerin, kayıplarının büyük kısmını geri almasının önünü açıyor.

FTX, Eylül ayında sunulan ve çoğunluk tarafından desteklenen ikinci revize edilmiş iflas planı kapsamında, müşterilere kaybettikleri varlıkların ortalama yüzde 118’i oranında bir nakit ödeme yapmayı hedefliyor. FTX avukatları, bu oranın bazı müşteriler için yüzde 140’a kadar çıkabileceğini belirtiyor. Ancak yapılan ödemeler, Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paraların iflas sürecindeki değer artışını tam anlamıyla karşılamayacak.

Mahkemede yapılan yaklaşık altı saatlik oturumda, birçok şirket ve bireysel alacaklı kripto yerine nakit ödeme yapılmasına ve FTX’in FTT tokenlerinin sıfır değerinde kabul edilmesine itiraz etti. Ancak hakim, bu itirazların tamamını reddetti.

FTT fiyatı hızla yükseldi

FTX’in kendi token’ı FTT’nin değeri duruşmada yoğun bir şekilde tartışıldı. FTX’in hukuk ekibinden Sullivan & Cromwell ortağı Brian Glueckstein, FTT tokenlerinin “hiçbir temel değeri olmadığını” ve yalnızca “işleyen bir FTX.com platformu olduğunda anlam kazandığını” belirtti. Glueckstein, FTX.com’un yeniden açılmayacağını da kesin bir dille ifade etti. Duruşma sonrasında FTT fiyatı, mahkemenin kararıyla yüzde 55 oranında değer kazandı ve 3 doların üstüne kadar çıktı.

Şirketin kasaları bomboş

Alacaklıların kripto varlıklarının aynen iade edilmesi talepleri, FTX’in yeterli miktarda kriptoya sahip olmaması nedeniyle geri çevrildi. FTX’in iflas sürecini yöneten uzmanlardan Edgar Mosley, borsanın sahip olduğu kripto varlıkların yetersiz olduğunu söyledi. Şirketin yapay zeka girişimi Anthropic’teki hissesi gibi bazı yatırımları nakde çevirmesi, ödeme kabiliyetine destek sağladı.

Son olarak, FTX’in yeni CEO’su John J. Ray III, şirketin kasalarının neredeyse boş olduğunu ve eski CEO Sam Bankman-Fried’in görevden alınmasından sonra yalnızca 17.000 dolar değerinde 105 Bitcoin kaldığını belirtti. Oysa müşterilerin borsada yaklaşık 100.000 Bitcoin yatırımı bulunuyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!