Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Birleşmiş Milletler’den Asya İçin Kripto Para Uyarısı: Bunlar Suç Sayılmalı!

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Güneydoğu Asya ülkelerine yönelik bir çağrıda bulunarak, lisanssız para hizmeti işletmesi veya sanal varlık hizmet sağlayıcısı (VASP) olarak faaliyet göstermenin suç sayılması gerektiğini belirtti.

UNODC’nin yayımladığı bir rapora göre, bazı VASP’ler, bilinen suçlularla bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere, dolandırıcılık organizasyonları ve yüksek riskli kumar siteleri için işlem kolaylaştırıyor.

Raporda ismi belirtilmeyen bir kuruluşun, suç operasyonlarıyla “en az yüz milyonlarca dolar” değerinde işlem gerçekleştirdiği ortaya kondu. Bu operasyonlar arasında geniş çaplı uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti, siber suçlar ve çocuklara yönelik cinsel istismar materyalleriyle bağlantılı gruplar yer alıyor.

Ayrıca, ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı OFAC tarafından yaptırım uygulanan kuruluşlar ve Kuzey Kore’nin Lazarus Grubu ile bağlantılı cüzdanlar da bu işlemlerde yer aldı.

UNODC’nin bölgesel temsilcisi Masood Karimipour, yaptığı açıklamada, “Hükümetlerin bu küresel tehdidin ciddiyetini, ölçeğini ve kapsamını tanıması, hızla değişen suç ekosistemine çözüm bulmaya öncelik vermesi her zamankinden daha kritik” dedi.

UNODC, aynı zamanda, organize suçların kumarhaneler, dolandırıcılık organizasyonları ve siber dolandırıcılık operasyonlarıyla ilişkili şirketlerdeki faaliyetlerinin daha yakından izlenmesini önerdi. Ayrıca, yetkililerin online kumar ve kripto paralarla sağlanan kara para aklama yöntemlerine dair daha iyi eğitilmesi gerektiği belirtildi.

Kripto para kullanımı yaygınlaşıyor

Rapora göre, Güneydoğu Asya’dan yürütülen her dolandırıcılık operasyonunda kripto para kullanılmasa da, kripto paralar dolandırıcılar arasında popüler bir ödeme yöntemi haline gelmiş durumda.

Bunun sebepleri arasında, sınır ötesi hızlı işlem yapma kolaylığı, kripto paralar hakkında yaygın yanlış bilgilendirme ve düşük düzeyde bilgi sahibi olunması yer alıyor. Bazı durumlarda, sınır ötesi kolluk kuvvetleri iş birliğinin ve varlık geri kazanma süreçlerinin zayıflaması da dolandırıcılara avantaj sağlıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!