Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’nin Gözü Bitcoin ETF’lerinde: Upbit Tekeli Tehlikede!

Güney Kore, kripto ETF yasağını yeniden gözden geçirirken, Upbit’in piyasa hakimiyeti ve K-bank ile olan ilişkisi ülkede finansal istikrarı tehdit ediyor.

Güney Kore’nin en üst düzey finansal denetim organı, yerel spot kripto para borsa yatırım fonlarına (ETF) ve kurumsal hesaplara yönelik mevcut yasağı kaldırma konusunda yeniden değerlendirme yapacağını açıkladı.

Yerel haber ajansı News1’e göre, Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), yıllık denetim raporunda yeni oluşturulan kripto para komitesinin dijital varlık politikalarını tartışmak için toplanacağını belirtti. Bu komitenin, mevcut ETF yasağını gözden geçireceği aktarıldı.

Bu gelişme, regülatörün geleneksel finans piyasalarının dijital varlık risklerine maruz kalmasına olan sert karşıt duruşundan bir dönüş olarak değerlendiriliyor.

ABD’de Ocak ayında spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasının ardından FSC, yerel kripto ETF listelemeleri üzerindeki yasağı koruma kararını yeniden teyit etmişti. Komisyon, bu kararının arkasında finansal piyasa istikrarına yönelik potansiyel riskleri işaret etti.

Ülkedeki yasama organları ise değişim çağrısında bulunuyor. İktidardaki Demokrat Parti ve muhalefet partisi, genel seçim kampanyalarında yerel spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanacağına söz vermişti. Kazanan sol parti, Mayıs ayında FSC’ye yasağın gözden geçirilmesi için bir talepte bulunacağını duyurmuştu.

2018 yılından bu yana, Güney Koreli kurumsal yatırımcılar, FSC’nin katı yönergeleri altında kripto para borsalarında hesap açmaktan etkili bir şekilde men edilmiş durumda.

Kripto para piyasasındaki tekel incelenecek

ETF’ler ve kurumsal kripto hesaplarının gözden geçirilmesinin yanı sıra, FSC Başkanı Kim Byung-hwan, Güney Kore’deki dijital varlık borsalarının monopol yapısını da inceleyeceğini söyledi.

Ülkedeki tamamen lisanslı beş borsa arasında Upbit, son 24 saat içinde işlem hacminin %61’inden fazlasını gerçekleştirdi. CoinMarketCap verilerine göre bu miktar 1,17 milyar doların üzerinde. Mart ayında Upbit’in aylık ortalama pazar payı ise %80’e ulaşmıştı.

Kim’in bu açıklaması, Demokrat Parti milletvekili Lee Kang-il’in, Upbit ve ortak bankası K-bank arasındaki finansal ilişkiye dair endişelerini dile getirmesi üzerine geldi. Güney Kore düzenlemeleri, kripto para borsalarının kullanıcı mevduatlarını ortak bankalar nezdinde tutmalarını gerektiriyor.

Lee, Upbit’in K-bank üzerindeki büyük etkisine dikkat çekti. K-bank’in toplam mevduatlarının %20’sini Upbit’ten gelen fonların oluşturduğunu belirten Lee, bu ortaklığın bozulması durumunda potansiyel bir banka krizi yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Güney Kore’nin ilk dijital bankalarından biri olan K-bank, halka arz hazırlıklarını sürdürüyor. Yerel haber kaynakları, K-bank’in Upbit’e olan bağımlılığının bu halka arz planları için bir risk oluşturduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!