Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Borsası, SEC’ye XRP Yüzünden Dava Açtı: “Yükümüzü Artırıyor”

Kripto para borsası Bitnomial, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) dava açtı. Bitnomial, SEC’in XRP’yi menkul kıymet olarak tanımlayarak “dijital varlıklar üzerindeki yetkisini aşırı genişlettiğini” iddia ediyor.

Bitnomial, 10 Ekim’de Illinois federal mahkemesinde açtığı davada, XRP’nin zaten bir emtia olarak düzenlendiğini belirtti. Borsa, SEC’in, “halihazırda Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) yetkisi altında olan bir ürüne yetki uyguladığını” ifade etti.

Borsa, “Bu durumda SEC, Bitnomial üzerindeki düzenleyici yükü gereksiz yere artırıyor ve karmaşıklaştırıyor” dedi.

2020 yılında CFTC tarafından kripto vadeli işlemleri ticareti yapmak üzere onaylanan Bitnomial, Ağustos ayında CFTC’ye bir sertifikasyon başvurusu yaparak XRP vadeli işlem sözleşmelerini listeleme talebinde bulunmuştu. Ancak SEC, borsa ile iletişime geçerek XRP vadeli işlemlerinin menkul kıymet olduğunu iddia etti ve ürünlerin listelenmesi için Bitnomial’in bir menkul kıymetler borsası olarak kayıt yaptırmasını istedi.

XRP yaptırımını önlemek istiyor

Bitnomial ise bu yasal gerekliliklere uymanın imkansız olduğunu belirtti. Ripple Labs’ın XRP’yi menkul kıymet olarak kaydettirmesi gerektiğini ancak bunun henüz yapılmadığını ifade etti. Bitnomial, “SEC, XRP vadeli işlemlerinin listelenmesini aktif bir şekilde engelliyor” iddiasında bulundu.

Borsa, SEC’in Ripple Labs’a karşı açtığı davada verilen bir kararın, XRP’nin ikincil piyasalarda menkul kıymet olarak değerlendirilmediğini gösterdiğini savundu. Ancak SEC, 2 Ekim’de bu karara itiraz edeceğini ve Yargıç Analisa Torres’in kararını bozmayı amaçladığını açıkladı.

Bitnomial, XRP vadeli işlemlerinin menkul kıymet olmadığının tespit edilmesini ve SEC’in bu türev ürünler üzerinde yetki iddiasında bulunmasını veya borsaya karşı yaptırım uygulamasını engelleyecek bir karar talep ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!