Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Tekrar Yüzde 60’lık Sıçrama Gelir mi? Borsadaki Pozisyonlar Rekor Kırdı

Dünyanın en büyük borsalarından CME’de Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri için açılan pozisyonlar, 172.430 BTC (11,6 milyar dolar) ile yeni bir rekor kırdı.

CME’deki açık Bitcoin pozisyonları, son beş işlem gününde 25.125 BTC’lik artış gösterdi. Bu, son yıllarda beş günlük zaman dilimi içerisinde kaydedilen en yüksek seviyelerden biri. Bu seviyedeki son artış, Haziran 2023’te BlackRock’un spot Bitcoin ETF’si olan iShares Bitcoin Trust (IBIT) için başvuruda bulunduğu dönemde gerçekleşmişti. O dönemde Bitcoin, yaklaşık 25.000 dolardan 30.000 dolara yükselmişti.

Ekim 2023’te de CME’de 25.115 BTC’lik bir büyüme yaşandı ve CME, o dönemde ilk kez Binance’i geride bırakarak en büyük vadeli işlem borsası oldu. Bu dönemde Bitcoin fiyatı, ekim ayından yıl sonuna kadar yüzde 60’lık yükselişe yaklaşık 25.000 dolardan 40.000 dolara çıkmıştı.

Bitcoin’deki artışı ne tetikledi?

K33 Research’te kıdemli analist olan Vetle Lunde, bu gelişmenin önemini vurgularken büyümeyi hangi grubun yönlendirdiğini inceledi. Lunde, CME’deki büyümenin aktif ve doğrudan piyasa katılımcıları tarafından yönlendirildiğini, ProShares Bitcoin ETF (BITO) gibi vadeli işlem tabanlı ETF’lerden kaynaklanmadığını belirtti.

Yatırımcılar ABD’deki seçime odaklanıyor

Bu yılın başlarında vadeli işlemlerde spekülasyon ve kaldıraç kullanımı önemli etkenler olarak öne çıkarken, şu anda bu etkenlerin piyasanın ana itici gücü olmadığı görülüyor. Örneğin, yıl boyunca 1x kaldıraçlı ETF’lerin pozisyonları azalma eğilimi göstererek sadece 31.752 BTC seviyesine geriledi.

Lunde, CME’deki mevcut faaliyetlerin Kasım ayındaki vade bitişine yönelik yapılandığını ve bunun ABD seçimleri sonrasına denk geldiğini belirtti. Bu durum, piyasanın artan oynaklık potansiyeline işaret ediyor olabilir.

Son dönemdeki açık pozisyon artışları ve CME’nin vadeli işlemler piyasasındaki artan rolü, Bitcoin piyasasında gelecekte daha yüksek bir oynaklık yaşanabileceğini gösteriyor. Tarihsel olarak bu tür büyük açık pozisyon artışları, Bitcoin fiyatında önemli hareketlere yol açtı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!