Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

a16z: Kripto Para Kullanımında Rekor! 617 Milyon Kullanıcıya Ulaştı

Andreessen Horowitz’un (a16z) kripto para kolu olan a16z crypto tarafından yayımlanan bir araştırma, 2024 yılında kripto para faaliyetleri ve kullanımının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.

Rapora göre dünya genelinde yaklaşık 617 milyon kripto para sahibi bulunuyor ve Eylül itibarıyla 60 milyona kadar aylık aktif kullanıcı mevcut.

Aylık aktif kripto adreslerinin sayısı 2024’te 220 milyonu aşarken, Ethereum Virtual Machine (EVM) chainleri arasında en yüksek kullanıcı sayısına sahip olan Base, 22 milyon adrese ulaştı. EVM dışı chainlerde ise Solana, 100 milyonun üzerindeki adres sayısıyla lider konumda yer alıyor.

Ethereum ekosisteminin etkisi

Ethereum’un Mart ayında yapılan Dencun güncellemesi ve EIP-4844’ün dahil edilmesi, Layer 2’lerdeki ETH değerinin yüzde 36 artmasını sağladı. Layer 2 ödemelerinin Layer 1 işlem ücretlerine oranı ise yüzde 94 oranında düştü. Bu durum, işlem maliyetlerinin önemli ölçüde azalmasına ve stablecoinlerin ürün-pazar uyumu yakalamasına katkıda bulundu.

a16z crypto Veri Bilimcisi Daren Matsuoka, “Kripto altyapısında önemli bir dönüm noktasındayız. Blockchain ölçeklenmesi hızla ilerledi ve bu, yeni uygulamalar ve kullanıcı faaliyetleri için yeni imkanların kapısını açacak” dedi. Matsuoka, işlem ücretlerindeki düşüşün stablecoin kullanımını artırdığını ve NFT’lerde daha düşük maliyetli, sosyal koleksiyonculuk gibi yeni davranış kalıplarının ortaya çıktığını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!