Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Tarihsel Veriler Boğaları Üzecek: Fiyat Bu Yüzden Düşebilir!

Tarihi veriler, Bitcoin’in dolaşımdaki arzının %94’ten fazla karda olduğu durumlarda kar alımı nedeniyle satışların gerçekleşme eğiliminde olduğunu gözler önüne serdi.

Bitcoin bu hafta %12 değer kazanarak önümüzdeki haftalarda rekor bir yükseklik için zemin hazırlıyor. Ancak, beklenen bu yeni yüksekliklere ulaşma süreci, kar satışları nedeniyle yavaşlayabilir.

Glassnode’un verilerine göre Bitcoin’in dolaşımdaki arzının yaklaşık %5’i zararda iken, geri kalan %95’i karda bulunuyor. Bu durum, kar eden yatırımcıların yükselen piyasalarda coinleri likit hale getirmesiyle satış baskısına yol açabilir.

Tarihsel olarak, Bitcoin, karda bulunan arzın %94 eşiğini geçtiğinde satış baskısıyla karşılaşarak fiyat düzeltmeleri yaşamıştır.

Glassnode’un uzun vadeli yatırımcı (LTH) tanımına göre en az 155 gündür Bitcoin tutan yatırımcılar, akıllı ticaret yapma ünlerini sürdürerek, düşük fiyatlardan alım yapıp yükselen piyasalarda satış yaparak kâr elde edebilirler.

Şu an itibarıyla LTH’ler sadece 500,000 BTC’yi zararda tutuyor; bu da 14 milyon BTC tuttukları göz önüne alındığında oldukça küçük bir oran olarak görüldü.

Kısa vadeli Bitcoin yatırımcılarına dikkat

Kısa vadeli yatırımcıların ise şu anda 235.000 BTC’si zararda ve bu, Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı Mart ayından bu yana en düşük rakam oldu.

Son hafta içinde gerçekleşen kar realizasyonu, bazı yatırımcıların kar elde etme niyetinde olduğunu gösteriyor.

Glassnode verileri, sadece bir haftada 11 milyar dolardan fazla kar realizasyonu gerçekleştiğini ve bunun 8 Ekim’de 5,6 milyar dolarla, 28 Mayıs’tan bu yana kaydedilen en büyük kar alım günü olduğunu aktardı.

İki faktör, bu rallinin gerçek gücünü gösteriyor: Bitcoin’in piyasa hakimiyeti yeni döngü zirvelerine ulaşıp %60’a yaklaşırken, bu oran son olarak Nisan 2021’de görülmüştü.

Ayrıca, DXY endeksi 103,5’in üzerine çıkarken Bitcoin, bu duruma rağmen dayanıklılığını koruyor. DXY endeksinin 103’ün üzerine çıktığı son dönem, 5 Ağustos’taki yen carry trade geri çekilişi sırasında gerçekleşti ve Bitcoin’in birkaç gün içinde 65,000 dolardan 49,000 dolara düşmesine yol açtı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!