Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FBI, SEC’nin Hesabını Ele Geçirip Sahte ETF Paylaşımı Yapan Kişiyi Tutukladı!

Ocak ayında SEC’nin X hesabını hackleyerek sahte bir “Bitcoin ETF’i onaylandı” paylaşımı yapan kişi yakalandı.

Geçtiğimiz ocak ayında, tüm kripto para piyasası spot Bitcoin ETF haberini beklerken ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) X hesabından bir gönderi paylaşılmış ve spot Bitcoin ETF’lerinin onaylandığı açıklanmıştı.

Bu durum piyasada ani bir yükseliş getirirken kısa süre sonra gönderi silinmiş ve SEC’nin resmi hesabının hacklendiği duyurulmuştu. Duyurunun ardından Bitcoin fiyatında yaklaşık bin dolarlık ani bir pump-dump yaşanırken vadeli işlemler tarafında yüz binlerce kullanıcı büyük maddi kayıp yaşamıştı.

O günden beri araştırmalarına devam eden FBI, bu suçun zanlısı Alabama’da yaşayan Eric Council’i tutukladığını paylaştı. Perşembe sabahı tutuklanan 25 yaşındaki Council’ın “kimlik hırsızlığı ve cihaz dolandırıcılığı” suçlarından yargılandığı açıklandı.

Kripto para piyasasını sarsan bu olayı nasıl yapmış?

Savcılar, SEC hesabına erişimin bir “SIM değiştirme” (SIM swap) yöntemiyle sağlandığını açıkladı. Bu yöntemde dolandırıcılar, mağdurların telefon hatlarını ele geçirip, finansal kayıplara ve kişisel bilgilerin sızdırılmasına yol açabiliyor.

ABD Bölge Savcısı Matthew M. Graves, “Bu dolandırıcılar, yasa dışı erişim sağlayarak finansal piyasaları manipüle etti” diye vurguladı.

Savcılara göre Council, ortaklarından birine ait kişisel bilgileri kullanarak sahte bir kimlik oluşturdu ve bu kimlikle Alabama Huntsville’deki bir cep telefonu sağlayıcısından mağdurun telefon hattına bağlı bir SIM kart aldı.

Ardından nakit para ile satın aldığı yeni bir iPhone aracılığıyla SEC’in X hesabına giriş yapmak için gereken erişim kodlarını elde etti.

Sahte paylaşım yapıldıktan sonra, Council’ın başarılı SIM hack işlemi karşılığında Bitcoin ile ödeme aldığı aktarıldı.

Council’ın “Ronin,” “Easymunny” ve “AGiantSchnauzer” gibi çevrimiçi takma adlar kullandığı, hack olayından sonra da “SECGOV hack,” “telegram sim swap,” “FBI tarafından soruşturulduğumu nasıl anlarım?” gibi aramalar yaptığı belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!