Glassnode, Bitcoin’de uzun vadeli yatırımcıların gerçekleşen zararları yüzde 85 azalırken ETF çıkışları ve daha yüksekten alım yapanların satışlarının toparlanmayı zorlaştırdığını belirtti.
Glassnode’un 14 Ekim tarihli analizine göre Bitcoin’de aşağı yönlü baskı hafiflese de kalıcı yükseliş için yeni talebe ihtiyaç var. Uzun vadeli yatırımcıların gerçekleşen zararları, 12 Ağustos’taki zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 85 geriledi. Buna karşılık son iki yılda daha yüksek fiyatlardan alım yapan yatırımcılar, fiyat maliyetlerine yaklaştığında satışa yönelebiliyor.
Kârla el değiştiren coin miktarı artık zararla el değiştirenlerin yaklaşık dört katına ulaşmış durumda. Haziran dibinde ise zararına hareket eden coinler yaklaşık 12’ye 1 oranında baskındı. Analiz, bu değişimi geçmiş toparlanma dönemleriyle benzer buluyor; kısa vadeli tabloda ise ETF talebinin zayıflaması öne çıkıyor.
Bitcoin’in yükselişinde 88 bin dolar neden önemli?
Son 6-12 ayda alım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti yaklaşık 88.000 dolar, 1-2 yıl önce alım yapanlarınki ise yaklaşık 100.000 dolar seviyesinde. Bitcoin ocak ayında ilk grubun maliyetine yaklaştıktan sonra üçte birden fazla, mayıs ayında ikinci grubun maliyetine ulaştıktan sonra yaklaşık dörtte bir değer kaybetmişti.
Bu nedenle 88.000 dolar, yalnızca teknik bir seviye değil; zararını kapatmaya yaklaşan yatırımcıların satış yapabileceği bir alan. Aynı bölgedeki short pozisyonların tasfiyesi fiyatı kısa süreli yukarı itebilir. Ancak Glassnode’a göre spot talep güçlenmezse böyle bir hareketin kalıcı olması zor.
ABD spot Bitcoin ETF’lerine 21 Eylül-6 Ekim arasında yaklaşık 3 milyar dolar net giriş gerçekleşti. Raporda 12 Ekim’e kadar izlenen verilere göre 7 Ekim’den itibaren ise yaklaşık 760 milyon dolar net çıkış görüldü. Düzenli ETF girişlerinin geri dönmesiyle birlikte 88.000 dolar üzerinde günlük kapanış yapılması, alıcıların yukarıdaki satışları karşılayabildiğine işaret edebilir.
Aşağıda 80 bin dolar bölgesi izleniyor
Bitcoin, yaklaşık 81.500 dolarlık ABD spot ETF maliyet tabanının altına 8 ve 13 Ekim’de gün içinde inse de her iki günü bu çizginin üzerinde kapattı. Analizde kullanılan günlük verilere göre 21 Eylül’den 13 Ekim’e kadar kapanışlar bu seviyenin üzerinde kaldı.
Binance’in spot emir defterindeki en büyük alış emri kümesi ise 80.000 dolarda bulunuyor. Böylece 80.000-81.500 dolar aralığında emir defteri desteği ile zincir üstü maliyet göstergesi örtüşüyor. Bu bölgenin kaybedilmesi halinde 80.000 doların hemen altındaki long tasfiyeleri düşüşü hızlandırabilir; daha aşağıda aktif yatırımcıların yaklaşık 78.000 dolarlık ortalama maliyeti izleniyor.
Uzun vadeli görünümde ise önceki ayı piyasalarından farklı bir ayrıntı var: Bitcoin bu döngüde, dolaşımdaki coinlerin son hareket fiyatlarından hesaplanan gerçekleşen fiyatın altında günlük kapanış yapmadı. 2018 ve 2022’de fiyat aylarca bu seviyenin altında kalmıştı. Glassnode bu dayanıklılığı toparlanma açısından olumlu değerlendirirken, kısa vadede ETF talebi ve üst seviyelerde bekleyen satışların belirleyici olduğunu vurguluyor.
Yatırım tavsiyesi değildir.