Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 Milyar Dolarlık DeFi Sektörünü Bekleyen Tehlike Belli Oldu

Merkezsiz finans (DeFi) uygulamaları ve ekosistemi 8 milyar doların üzerinde bir değere ulaşsa da bunun kalıcı olup olmadığı hala bilinmiyor. Uygulamalardaki kilitli toplam değer yakın zamanda 8 milyar doların üzerine çıksa da bu yükseliş aslında ekosistemin kendisini tehlikeye atıyor olabilir.

Akıllı kontrat tabanlı uygulamalara yönelik bu talep aslında Yield Farming ile ortaya çıktı. Bunların çoğunun Ethereum tabanlı protokoller olması ise ağın işlem ücreti ortalamalarına rekor getirdi. Ethereum ağındaki gas yani işlem ücretleri fiyatları, 2017 yılındaki boğa dönemi seviyelerine ulaştı.

ETH madencileri de bu olay sayesinde saatler içerisinde 500.000 dolar ile 900.000 dolar arasında gelir elde etmekte. Bu durum madenciler için en azından şu an iyi bir gelişme gibi gözükse de bunun sürdürülebilir olmadığı biliniyor. İşlem ücretleri arttıkça ağdaki tıkanıklık ve bekleyen işlemlerin sayısı da artacak.

Alchemy CEO’sundan DeFi ve Ethereum Uyarısı

Alchemy CEO’su Nikil Viswanathan da konu hakkında yaptığı açıklamada bu durumun ortaya çıkarttığı tehlikelere değindi. Blockchain geliştirme platformu olan Alchemy’nin CEO’su kesinlikle bu sektöre aşina birisi. Ünlü firma şu an önde gelen DeFi uygulamalarının neredeyse %70’ini destekliyor ve bu sorunun merkezinde yer alıyor.

DeFi platformlarındaki paranın kısa sürede 8 kat arttığını belirten Viswanathan, bunun heyecan verici olduğunu itiraf etti. Yine de işlem ücretlerinin artmasının hem DeFi hem de Ethereum için son olacağını vurgulayan Viswanathan, buna çabucak bir çözüm getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Viswanathan bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını belirtti ve buna bir çözüm bulunabileceğini paylaştı. Ancak buna karşı en olumsuz senaryoyu da açıklayan tecrübeli isim, durum böyle giderse ETH ağında işlem yapılamayacak günlerin bile görülebileceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment