Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Saudi Aramco 50 Milyon Dolarlık Kripto Para Talebiyle Saldırıya Uğradı

Suudi Arabistan’da devlete bağlı petrol devi Saudi Aramco, çarşamba günkü açıklamasında şirkete ait bazı verilerde sızıntı yaşandığı ve hackerların verileri silmek için 50 milyon dolar değerinde kripto para talebinde bulunduğu bilgisini doğruladı.

The Associated Press’in haberine göre Saudi Aramco, nasıl olduğuna dair detay paylaşmamakla birlikte kendisine ait olup anlaşmalı bir üçüncü parti tarafından tutulan bazı verilerin dolaylı yoldan sızdığını açıkladı.

Petrol devi, “Verilerin bizim sistemimizdeki bir güvenlik ihlali nedeniyle sızmadığını ve bu sızıntının şirketimizin çalışmalarını etkilemediğini […] doğrulayabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Saudi Aramco’ya ait olduğu iddia edilen 1 terabyte büyüklüğündeki veriler darknette paylaşılırken, şirketten bu verileri silmek için 50 milyon dolarlık kripto para talep edildiği öğrenildi. Verilerin kim(ler) tarafından paylaşıldığı bilinmiyor.

Siber saldırganların kripto para üzerinden fidye talep ediyor olması, ABD’de Biden yönetiminin radarına girdi. ABD Senatosu Ulusal Güvenlik ve Devlet İşleri Komite Başkanı Gary Peters, kripto paraların bu tür saldırılarda oynadığı rolü araştırmak için bu hafta harekete geçti.

Aramco, 2012 yılında Shamoon adlı bir virüs üstünden siber saldırıya uğramış, bunun sonucunda şirket ağını kapatıp 30.000’den fazla bilgisayarı yok etmek zorunda kalmıştı.

Son kapanışta 34,90 riyalden (9,30 dolar) işlem gören şirket hisseleri, Saudi Aramco’ya yaklaşık 1.8 trilyon dolarlık bir değer biçip onu dünyanın en değerli şirketlerinden biri kılıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!