Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kıbrıs Regülatörü Kripto Para Şirketlerinin Yükümlülüklerini Açıkladı

Güney Kıbrıs Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CySEC), pazartesi günü yayımladığı yönergede ülkede faaliyet gösterecek kripto para şirketlerinin uyması gereken kuralları detaylandırdı.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşteri tanı (KYC) süreçlerine uyması, şüpheli işlemleri ihbar etmesi, müşterilerin ekonomik profilini çıkarması, hesaplarındaki paraların kaynağını tespit etmesi ve işlemleri gözetlemesi isteniyor.

Güney Kıbrıs’taki AML/CFT yasalarına tabi olan kripto para şirketleri, dün yayımlanan direktifteki maddelere uymakla yükümlü tutulacak.

Direktifte hizmet sağlayıcılarının yöneticilerinin sahip olması gereken yetkinliklere, platformda yapılması gereken denetimler ile tutulması gereken kayıtlara ve kurulması gereken iç mekanizmalara değinildi.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterilere ait paraların sadece belli kısmını sıcak cüzdanlarda tutabilecek ve sıcak cüzdan hizmetini sağlayan kuruluş hakkında inceleme yürütmekle yükümlü olacak.

Soğuk cüzdan kullanan şirketlerin düzenli risk değerlendirmesi yapması ve cüzdana yalnızca belli başlı kişilerin erişebileceğinden emin olması beklenecek.

CySEC Başkanı Demetra Kalogerou, “Kripto işletmeleri ile inovatif işletmeleri destekleme gayesiyle kurduğumuz iletişim sayesinde bu piyasadaki paydaşlardan beklentimizin ne olduğunu kendilerine önceden aktarmış ve Kıbrıs’taki yasal çerçevenin, bu sektördeki riskleri sektörün hızına ayak uydurarak azaltmasını sağlamış olduk.” dedi.

Güney Kıbrıs’ın regülatörü, halihazırda kripto para piyasasında faaliyet gösteren veya ilerleyen dönemlerde göstermeyi planlayan kuruluşlardan faaliyet izni almak için yakın zamanda başvuruda bulunmalarını istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!