Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yarım Günden Uzun Süre Kapalı Kalan Solana, Geri Döndü

Solana (SOL) validatörleri, yaklaşık 20 saat süren bir stabilite sorununun ardından yapılan güncellemeyle blockchaini başarılı bir şekilde yeniden başlattı.

Solana Foundation ekibi, dün Türkiye saati ile 15:38’de bir duyuru yapıp, Solana blockchaininde bir stabilite sorunu yaşandığını ve durumun “mühendisler tarafından incelendiğini” açıkladı.

Sorunun nedeni ile ilgili yapılan açıklamada, Solana blockchainindeki saniye başına düşen işlem sayısının 400.000’e kadar çıktığı, bu yüzden yaşanan fork’un ardından bazı düğümlerin (node) çevrim dışı kaldığı belirtildi.

Solana Labs CEO’su Anatoly Yakovenko, işlem sayısındaki bu artışın “Raydium’daki bir IDO’ya akın eden botlardan” kaynaklandığını açıkladı. Raydium, dün Türkiye saati ile 15:00’te Grape Protocol’ün ilk merkeziyetsiz borsa arzına ev sahipliği yaptı.

Düşük işlem ücretleri ile ön plana çıkan Solana’nın kendi sitesinde, Solana blockchaininin “DeFi, NFT, Web3 ve daha farklı alanlara yayılmış 400’den fazla projesiyle kripto dünyasının en hızlı büyüyen ekosistemi ve en hızlı blockchaini” olduğu ifade ediliyor.

Blockchaindeki sorunu çözmek için Discord’da toplanması istenen validatörler, birkaç saat içerisinde ağı yeniden başlatmak için hazırlanmaya başladı.

Sabaha karşı gelen 1.6.25 güncellemesine geçiş yapan validatörler, saat 09:01’de yapılan açıklamaya göre blockchaini başarılı bir şekilde yeniden başlattılar. Solana tabanlı merkeziyetsiz uygulamaların ve benzeri sistemlerin gelecek “birkaç saat içerisinde” iyileşmiş olması bekleniyor. 

Kitlenmiş varlıklar (TVL) bakımından toplamda 11.4 milyar dolardan fazla değerde varlığa ev sahipliği yapan Solana blockchainindeki sorunun çözülmesi 15 saatten uzun sürdü. Solana Labs CEO’su, yaşanan arıza için, “Kullanıcı sayısı bir milyara çıktığında yaşanmasındansa şimdi yaşanması daha iyidir.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!