Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BoE/Cunliffe: Kripto Paraların Riskleri, Doğru Regülasyonlarla İdare Edilebilir

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, kripto para piyasasının günümüzdeki haliyle finansal istikrar açısından büyük problemlere yol açmadığını fakat bu durumun zamanla değişebileceğini düşünüyor.

BoE Başkan Yardımcısı içsel değeri bulunmayan, volatil olan, siber ve operasyonel zayıflıklara sahip kripto paraların dot-com krizine benzer şekilde, “devasa bir çöküş yaşamasının” mümkün olduğunu söyledi.

Cunliffe, 13 Ekim tarihli konuşmasında böyle bir çöküşün bireysel yatırımcı, finansal kurumlar ve bankalar düzeyindeki etkilerinin kısıtlı olacağını ve kripto para piyasasında görülebilecek “sert bir düzeltmenin, günümüzde finansal istikrar sorunlarına yol açmayacağını” belirtti.

Birleşik Krallık’ın regülatörü FCA tarafından yürütülen bir anket, ülke genelinde yaklaşık 2.3 milyon yetişkinin kripto para sahibi olduğunu ortaya koydu.

PwC tarafından yapılan yakın tarihli bir anket ise geleneksel hedge fonlarının %21’inin halihazırda dijital varlık yatırımı yaptığını, yatırım yapmamış fonların çeyreğinden fazlasınınsa yatırım yapmayı planladığını gösterdi.

Doğru regülasyon, sürdürülebilirliğe yol açabilir

Bu piyasanın “hızla büyüdüğünü” söyleyen BoE Başkan Yardımcısı, kripto paraların finansal istikrar için şu anda risk teşkil etmiyor olmasıyla ilgili olarak, “Mevcut gidişat, bu durumun uzun süreli olmayacağına işaret ediyor.” dedi.

Kripto paralar için regülasyon çalışmalarının “acil bir mesele” olduğunu vurgulayan isim, şu açıklamada bulundu:

“İyi tasarlanmış standartlar ve regülasyonlar, geleneksel finans dünyasında olduğu gibi kripto dünyasındaki risklerin de yönetilmesini sağlayabilir. Kripto dünyasını regülasyon kapsamına almak, bu teknolojiye dayalı uygulamaların finans alanına potansiyel olarak getirebileceği büyük faydaların, sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlayabilir.”


Görsel: İngiltere Merkez Bankası, (Fred Romero, Flickr, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir) https://flic.kr/p/QSLtci
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!