Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Samsung Yılın İlk Çeyreğini Madencilik Çipleri Sayesinde Beklenenin Üstünde Kârla Kapattı

Samsung Electronics 2018 yılı için Q1’den (ilk çeyrek) elde edilen karın geçen yıla göre %58 artış -ki bu artış kripto para madenciliği çiplerine yönelik yoğun ilgiden dolayı gerçekleşmekte – gösterdiğini belirtti.

Samsung’un yatırımcı ilişkileri başkan yardımcısı Robert M. Yi, Perşembe günü yaptığı bir açıklamada firmanın yarı iletken sanayisinde görülen bu artışın, 15.6 trilyon Kore won’u (14  milyar dolar) değerinde yeni bir üç aylık faaliyet karı rekoru kırılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Yi yatırımcılara bu olayı şu şekilde açıkladı:

”Yarı iletkenler sanayisinde elde edilen kazanç, sunucu ve grafik kartlarına olan talebin yanı sıra, piyasanın önde gelen akıllı telefonları ve kripto para madenciliği aleti üreticileri tarafından bitmek bilmeyen talep sebebiyle LSI sistemi ve Foundry (döküm) işlerinin körüklenmesine yol açıyor. Bu da piyasanın çok kazançlı bir ortama dönüşüp elde edilen marjın çok yükselmesine olanak sağlıyor.”

Madencilik Çiplerindeki Bitmek Bilmeyen Artış

Samsung işin madencilik çipi tarafındaki kesin rakamlarını paylaşmasa da, teknoloji devinin Şubat ayında kripto para madenciliği endüstrisinin artan talebini karşılayabilmek için 8nm’lik ve 11nm’lik işlemci üretimine başladığı şeklindeki açıklaması bu işteki rakamların ne denli büyük olduğunu gösterir vaziyette.

Madencilik endüstrisi durmadan artış gösteriyor ve piyasadaki oyuncular da doğal olarak daha hızlı işlem yapabilmek için yüksek kapasiteli çipler talep ediyorlar. Teknolojinin önde gelen liderlerinden birisi olan Samsung da bu piyasanın hiç bitmeyen talebini karşılayabilmek için yüksek kapasiteli işlemci üretimini geliştirdi.

CoinDesk’e göre Samsung ve bir kaç bellek yongası (memory chip) üreticisi ,veri merkezlerini genişletmek ve kripto madenciliğinde kullanılan daha zor programları çalıştırabilecek çip talebini karşılayabilmek için küresel internet şirketleri tarafından verilen yüklü miktardaki yatırımlardan faydalanmaktalar.

Samsung bu yaygın kripto madenciliği endüstrisinin sefasını süren tek teknoloji şirketi değil. Tayvan menşeli çip üreticisi TSMC’de güncel olarak madencilik çipi üretiminde buna benzer bir büyüme elde etti.

Şirket çip piyasasından sağladığı bu anlık artışın, ABD ve Çin’deki veri merkezlerinin genişlemeye devam edip bunun sonucu olarak çip talebini de arttıracağı öngörüsü sayesinde, bu yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğinden umutlu.

Şirket, ikinci çeyrekte madencilik işlemleri için kullanılan işlemci talebinin de büyümeye devam edeceğini ancak LSI ve Foundry işlerindeki kazancın akıllı telefon parçalarındaki azalmaya başlayan talep sebebiyle biraz düşüş yaşayabileceğini tahmin ediyor.

Şirket geçtiğimiz günlerde çoğunlukla yolsuzluk vakalarından tutun da standart dışı cep telefonu üretimi gibi olumsuz yönleri yüzünden haberler manşet olduğu için teknoloji devinin bu iyi performansı dünyanın dört bir yanındaki bir çok insan tarafından olumlu karşılandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment