Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliğini Merkeziyetsizleştirmek İçin Yeni Protokoller Yolda

Bitcoin Core geliştiricisi Matt Corallo yeni madencilik protokolü aracılığıyla Bitcoin madenciliğini daha merkeziyetsizleştirmeyi hedefleyen bir Bitcoin Geliştirme Teklifi (BIP) taslak teklifi sundu.

BetterHah Mining Protocol(s)” (Daha iyi Hash Madenciliği Protokol(leri)) isimli olan ve Corallo – veya daha çok tanındığı sosyal medya ismi TheBlueMatt – tarafından bu hafta içerisinde kendi kişisel GitHub deposunda sunulan bu taslak, Stratum ismindeki en yaygın kullanılan madencilik protokolü olan ve bitcoin eko sistemini daha merkezi olan bu protokole yönlendirmiş bir çok ”baskıyı” çözmeyi amaçlamakta.

Corallo’nun açıklamalarına göre, Stratum dizaynındaki eksiklikler, bitcoin madencilerinin kendi işlemci güçlerini madencilik havuzlarına yönlendirmeleri ile birleşerek ağ boyunca kullanılan blok şablonlarının çeşitliliğini kısıtlamaya yol açıyor. Bu da, Corallo’nun açıklamasına göre, havuz işletmecilerine ağ güncellemeleri konusunda gereksiz bir yetki sağlayarak Bitcoin’in sansür direncini azaltıyor.

”Uygulanması zor olan ve kötü kayıt altına alınmış Stratum protokol dizaynı havuz işletmecilerinin blok şablonlarını yaratmasına ve kendi müşterilerine dağıtmasına sebep olmakta. Blok şablonu oluşturan farklı madenci yapıları olmadan ağın sansür direnci tehlikeye atılmaktadır. (örneğin, havuz işletmecileri kendilerine güç sağlayan bu konumlarını bazı protokol güncellemelerini engellemek için kullanabilirler).”

Corallo Stratum protokolünün yerine yeni bir protokol getirerek blok oluşumunu ve dağıtımını iki ayrı protokole ayırmak istiyor, – wORK and Pool – veya daha iyi bilinen adıyla BetterHash. Bu bireysel madencilerin eskiden havuz işletmecileri tarafından onlar adına verilen kararı onların vermesini sağlayacak ve madencilerin bloklar içerisine dahil ettikleri işlemleri seçmesine olanak sağlayacak. Buna ek olarak da bir havuza bağlanmanın sağladığı stabil ödemelerinden yararlanmaya da devam edecekler.

Şu an için kendi blok şablonlarını kullanmak isteyen madenciler ya tek başlarına kazmak zorunda kalıyor ya da p2pool gibi küçük merkeziyetsiz madencilik havuzlarına bağlanmak durumunda kalıyor ki bu madencilerin otonomluğunu arttırırken stabil ödeme almalarını sağlayamıyor.

BetterHash’in uygulanması durumunda ise havuz işletmecileri konumlarını kullanarak madencilere belirli bir ağ güncellemesini kabul edip etmemeleri gerektiğini söyleyemeyecek.  Dahası, madencilere blok şablonları üzerinde daha fazla kontrol sağlamak hükumet veya yetkili kurumlar tarafından onların yetki sınırları dahilinde çalışan bir madencilik havuzuna belirli işlemleri yasaklaması konusunda verilebilecek bir emrin oluşturacağı sonuçların doğurduğu riskleri de azaltmayı sağlar.

BetterHash madencileri istemedikleri taktirde kendi blok şablonlarını oluşturmaya zorlamıyor ancak  onlara başka bir havuzun blok şablonuna bağlanmak için Çalışma protokolünü kullanma seçeneği sunuyor, işlemci güçlerini başka bir yere yönlendirmek isteseler bile.

BetterHash bitcoin madencilik eko sistemindeki merkeziyeti azaltmanın yanı sıra Stratum’un üzerinde bir kaç performans geliştirme de sağlıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment