Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Kongresi Kripto Paraları Değerlendirdi

ABD Kongresi’nin hazine politikaları ve ticari işlemler ile ilgili alt komisyonu, Türkiye saatleriyle bu sabaha karşı, kripto paralar ile ilgili önemli meseleri, bir oturumda ele aldı. Dijital Para: Paranın Geleceği ismiyle yapılan oturumda, kripto paraların hem yerel hem de global bazda yapabileceği etki ve diğer yönleri tartışıldı.

Oturumda, kripto paraların yanı sıra Blockchain de konuşulurken, önemli bir konu da merkez bankası destekli kripto para fikrinin artısı eksinin masaya yatırılması oldu.

California Üniversitesi İktisat bölümü profesörü Rodney Garratt, bankaların bu noktada dijital bir alternatife adapte olması kararını verebileceğini belirtirken, bunun da bir nevi bir kripto para olduğunu ifade etti.

R Street Institute’da görev yapan Alex Pollock ise, merkez bankası destekli kripto paraların tarihin gördüğü en saçma finansal fikirlerden birisi olduğunu belirtirken merkez bankası destekli kripto paraların sadece bankanın rolünü ve gücünü daha da arttıracağını belirtti ve böylesi bir durumun olması halinde ekonomik ve finansal sistemde gücün iyice ezici bir şekilde merkez bankasına geçeceğini belirtti. Pollock, şunları söyledi:

”Kredi tahsisi konusunun eğer böyle bir iş olursa bir hayli politize olacağını söyleyebilirim ve böylesi bu olayda risk, tamamen merkez bankasının içinde olacaktır.”

Pollock, itibari paranın artık dijitalleştiğini ve doğasının değişmediğini ifade ederken, gelecekte belirli değerler tarafından desteklenen bir özel para birimi olabileceğini kabul etse de, bunun Bitcoin gibi gizli bir para olmayacağını da belirtti. Pollock, kendi fikrine göre kripto paraların temelde geçici birer senet olduğunu belirtti.

Alt komite başkanı Andy Barr, kripto paraların birer para birimi alternatifi olup olmayacağı konusunu tartışmaya açmasının ardından ise Rodney Garratt, belirli açılardan bunun mümkün olabileceğini kabul etti ancak şu anda bu fikrin pek de mantıklı olmadığını ifade etti. Volalitenin yüksek olması sebebiyle kripto paranın ticari işlerde kullanımının şu anda pek mümkün olmadığını belirten Garratt, bununla birlikte eğer volalitenin düşmesi ve bilinirliğin artması durumunda, insanların ödemeler için kripto paralara yönelebileceğini de ifade etti.

Alt komite başkan yardımcısı Roger Williams ise panel katılımcılarına Blockchain ve kripto paraların kullanımının artması konusundaki temel engel nedir diye sordu ve Kongre’nin bu konuda ne yapabileceğine dair fikir istedi. Heritage Vakfı üst düzey yöneticisi olan Norbert Michel, şu aşamada vergilendirme süreçlerinin büyük bir engel olduğunu ifade etti ve buna sebep olan şeyi ise bu ürünlerin takip edilmesinin zor olmasına bağladı.

Michel aynı zamanda doğru bir düzenleme yaklaşımının da gerekli olduğunu belirtti. Düzenleyici kurumların, Bitcoin ve diğer kripto paraları sadece yasa dışı suçlara alet oluyor diye kesip atmaması ve mantıklı, akıl çerçevesinde bir düzenleme yapması gerektiğini belirten Michel, şunları söyledi:

”Evet doğru, yasa dışı işlerde Bitcoin kullanılıyor. Ancak bu yasa dışı işlerde uçak, bilgisayar ve otomobil de kullanılıyor. Sırf yasa dışı suçlular bu ürünleri kullanıyor diye, onları kriminalize etmemeliyiz.”

Oturumdaki en sivri fikirlere sahip isimlerden birisi olan Brad Sherman ise yine tartışılacak ifadelerine devam etti. Sherman, ABD vatandaşlarının kripto para satın alma ya da madencilikle kazma gibi işlerden tamemen men edilmesi gerektiği yönündeki fikrini bir kez daha yinelemekten vazgeçmedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment