Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’ın Çiftlik Bank Benzeri Yapısının Sahibi, Kurbanların İlk Yatırımlarını Geri Vermeyi Önerdi

Bitcoin Çiftlik Bank Kingpin‘i olarak bilinen Amit Bhardwaj, kendi yöntemi yüzünden parasını kaybeden kurbanlara yaptıkları ilk Hindistan rupisi yatırımlarını geri ödemeyi teklif etti. Buna rağmen kurbanlar rupi olarak yaptıkları ilk yatırımlarını değil, yatırım yaptıkları miktarın şimdiki kripto para birimi olarak değerini talep etmekte. Hindistan’ın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Zebpay de soruşturmaya yardım etmesi için çağrılmıştı.

Kingpin’den Zararın Karşılanması Önerisi

GBminers ve Gainbitcoin firmalarının kurucusu olan Amit Bhardwaj, Factory Daily haber kaynağının aktardığı habere göre, ”yatırımcılara ilk yatırımlarını Hindistan Rupisi olarak ödemeyi” teklif etmiş.

Amit, bitcoin yatırımı üzerine  binlerce yatırımcıya gerçek olamayacak getiriler sunmakla suçlanıyor. Haber kaynağının verilerine göre, ”düzinelerce insan Pune, Mumbai, Nanded, Kolkata, Delhi ve diğer şehirlerde polise şikayette bulundu.”

Kurbanlardan birisi şunları ifade ediyor:

”Biz geri ödemeyi bugünün kripto para değeri üzerinden istiyoruz, ilk yatırım yaptığımız kripto para değeri üzerinden değil. Bugün bitcoin fiyatı bizim ilk yatırım yaptığımız zamana göre çok daha yüksek. Görünüşe göre Bhardwaj kar payını elinde tutup sadece ilk miktarı geri ödeyecek ki bu yanlış.”

2015’in ortalarından beri, 146 milyon dolar değerinde Rupinin Bhardwaj’ın yönettiği Gainbitcoin firmasına yatırıldığı tahmin edilmekte.

Hindistan’ın en büyü kripto para borsalarından birisi olan Zebpay’in bu olay hakkında yardıma çağrılması konusunda, Pune Siber Suçla Mücadele ekibi Müfettişi Jayram Paygude şunları ifade ediyor:

”Zebpay bu yatırımların ve bitcoin satışlarının yapıldığı platform ve zaten bu sebeple iş birliği için çağrıldılar.”

Kripto Para Birimlerini Geri Getirme Konusu

Geçen hafta yapılan bir toplantıda, Ulusal Kongre Parti üyesi Hemant Takle,  Bitcoin’leri geri getirme ve polisin diğer firarileri yakalamadaki başarısızlığı hakkında bir takım sorular yöneltti. Kendisi ayrıca Bhardwaj’ın kurbanlarının alacağı tazminat hakkında da soru sorup, BTC’nin şimdiki değeri ile ilk yatırım yapıldığı zamanki değerine vurgu yaptı.

Takle’ın sorusuna cevap veren 13. Maharashtra Yasama Meclisi üyesi Deepak Kesarkar, bitcoin’e yatırım yapmış bazı kurbanların parasını geri getirmenin zorluklarından bahsetti:

”Bu miktarın bir kısmı mevzu bahis şirketlerin e-cüzdanları aracılığıyla polis güçleri tarafından ele geçirildi. Ancak cüzdan içerisindeki bu dijital para birimlerinin değeri illa ki geri dönecektir ama yabancı firmalara yapılan yatırımları geri getirmek çok zor.”

Geçtiğimiz hafta Hindistan Maharashtra eyaleti kripto para birimleri ile ilgili bütün davaları araştırması için özel bir ekip kuracaklarını belirtmişti. Bu hareketin Hindistan Rezerv Bankasının  yasağının uygulanmaya başlanmasından sonra gelmesi ise dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde Hindistan hükümetinin aslında kripto para birimlerini yasaklamak istemediği ile ilgili bir takım haberler su yüzüne çıkmıştı.

İsminin gizli kalması şartı ile Quartz ile röportaj yapan bir Hindistan hükümet yetkilisi konu hakkında şunları ifade etmişti:

”Bence hiç kimse kripto para birimlerinin komple yasaklamayı düşünmüyordur. Buradaki mesele ticaretin denetlenmesi ve bizim paranın nereden geldiğini bilmemiz gerekiyor. Kripto para birimlerini emtia olarak kabul etmek bizim bunun ticaretini daha iyi denetlememizi sağlayabilir ve şu an araştırılan şey tam olarak bu.”

Gelecek hala kesin olmasa da, Quartz’a konuşan kıdemli hükümet yetkilisinin açıklamalarına göre, yukarıda bahsetiğimiz komite spesifik olarak fon kaynaklarını takip ve kara para aklamayı önleme üzerine taslak oluşturacak.

”Ticaret ceza gerektiren bir suç değil. Çoğumuz borsa üzerinde çeşitli birimlerin ticaretini yaparız. O halde bunun farkı ne? Burada olması gereken mekanizma bu paranın yasa dışı para olmadığından emin olmayı sağlamalı ve buna ek olarak bu paranın kaynağını takip etmek de en önemli işlerden birisi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment