Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altcoin Piyasası Kan Ağlarken Bitcoin Hakimiyetinde Yılın Zirvesi Görüldü

Bitcoin’in piyasa değerinin toplam kripto para piyasası değerine oranı olan Bitcoin hakimiyeti, kripto ve hisse senedi piyasalarındaki düşüş sırasında yüzde 58 ile yeni bir yıllık zirveye ulaştı.

Bugün erken saatlerde ani bir düşüş ile Bitcoin hakimiyeti kısa süreliğine yüzde 58,1’e dokundu. Bu süreçte Ether (ETH) iki saat içinde yüzde 18 kadar düşerken, BTC aynı zaman diliminde yüzde 10 düştü.

IG Markets analisti Tony Sycamore, bu geri çekilmenin Bitcoin ve kripto varlıklarının genel olarak riskli varlık spektrumunun “sivri ucunda” yer aldığını hatırlattığını ifade etti.

Sycamore, “Bu, bazı resesyon ve sert iniş korkularının ve hafta sonu boyunca İsrail ve Hizbullah’ın roket alışverişi yapması, ABD’nin bölgede askeri varlığını artırması nedeniyle bazı savaş korkularının da etkisiyle bir pozisyon temizliği” dedi.

Sycamore, Asya piyasalarında yaşanan geniş çaplı kan kaybının, Japonya’nın Nikkei 225 endeksindeki yüzde 8’lik günlük düşüş ve Güney Kore’deki ticaret duraklamaları dahil olmak üzere, küresel piyasada daha geniş bir riskten kaçış hareketine geri döndüğünü açıkladı.

“Bu yılın başında gerçekten iyi performans gösteren üç pazar veya alan belirtmek gerekirse, bunlar teknoloji ticareti, Bitcoin ve Japonya ticareti olurdu.”

“Dolayısıyla, en büyük düşüşü yaşayan üç ticaretin bunlar olmasında şaşıracak bir şey yok” diye ekledi.

Ayrıca Sycamore, Ethereum’un fiyat hareketlerinin özellikle ağ üzerinde inşa edilen diğer birçok token ve ekosistem nedeniyle zorlandığını belirtti.

“Altcoinler darbe aldığında bu [Ethereum’un] fiyat hareketine de yansıyor” diyen Sycamore, kripto ticaret firması Jump Crypto’dan kaynaklanan önemli çözülme ve satış baskısına dikkat çekti.

CoinGecko verilerine göre Ethereum’un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 30 düşerken, Solana (SOL), BNB ve XRP gibi önemli altcoinler aynı zaman diliminde sırasıyla yüzde 35, yüzde 25 ve yüzde 21 düşüş yaşadı.

İleriye dönük olarak Sycamore, piyasaların buradan nereye gideceğine ışık tutabilecek bir rapor olarak Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi raporunun yaklaşan açıklamasına dikkat çekti.

“ISM rakamının endişeleri ya yatıştırma ya da alevlendirme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum çünkü eğer birden bire iş gücü piyasasında çatlaklar görmeye başlarsak, bu Fed’in pencereyi kaçırdığını gösterebilir ve bu da muhtemelen tüm riskli varlıklar, kripto dahil, için daha fazla düşüşe yol açar.”

Sycamore, ISM rakamlarının “genişleme bölgesine” geçmesi durumunda bunun piyasanın beklenenden daha güçlü olduğuna işaret edebileceğini ve riskli varlıkların fiyatlarının altında sağlam bir zemin oluşturabileceğini belirtti.

“Ancak tüm üç imalat, işgücü piyasası ve hizmetler aynı yöne işaret ederse, bu potansiyel olarak gerçekten sorunlu olur” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!