Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da Son 5 Yılın Dibi Görüldü: Yatırımcı İlgisi Kayboluyor!

Ethereum (ETH) ağındaki işlem ücretleri son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ethereum işlem ücretleri son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Dune Analytics verilerine göre geçtiğimiz hafta sonu, Ethereum ağında bir işlemi göndermek için gereken medyan işlem ücreti 1,9 gwei’ye düştü. Düşük öncelikli işlemler ise 1 gwei veya daha altı seviyelere kadar gerileyerek dikkat çekti.

Bu, 2019 ortalarından bu yana elde edilen veriler arasındaki en düşük seviye ve mart ayında yıl içinde ulaşılan 83,1 gwei’lik zirveye kıyasla yaklaşık %98’lik bir düşüş anlamına geliyor.

Etherscan’in 12 Ağustos tarihli işlem ücreti izleme verileri, düşük öncelikli Ethereum işlemlerinin yaklaşık 10 dakika içinde gönderilenlerin – 1 gwei, yani yaklaşık yedi cent gibi bir maliyete sahip olduğunu gösteriyor.

Ethereum ekosistemi için farklı gelecek senaryoları

Ethereum ekosisteminin ölçeklendirme planları, işlemleri daha ucuz hale getiren ve daha fazla işlem kapasitesi sunan layer-2 blokzincirlerine dayanıyor. Bu ağlar, işlemleri Ethereum’un layer-1 (L1) blok zincirinden soyutlayarak gerçekleştiriyor ancak doğrulama işlemleri yine L1 üzerinde yapılıyor.

Gnosis’in kurucu ortağı Martin Köppelmann, 10 Ağustos’ta X platformunda yaptığı bir paylaşımda, işlem ücretlerindeki bu düşüşe dikkat çekerek “Ethereum’un L1 aktivitelerini artırması gerekiyor” yorumunda bulundu. Köppelmann, staking ödüllerini finanse etmek için en az 23,9 gwei seviyesinde işlem ücretlerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, işlem limitini artırmanın bu stratejinin bir parçası olabileceğini ifade etti.

Ethereum’un mart ayında gerçekleştirdiği Dencun güncellemesi ile dokuz Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) devreye alındı. Bu önerilerden biri, işlemleri layer-2 blok zincirlerinde daha ucuz hale getirmeyi amaçlayan veri blokları veya proto-danksharding sistemini getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!