Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Hükümeti, 14 Milyar Dolarlık Kripto Para Dolandırıcısını Sonunda Yakaladı

Çin’deki yetkililer, kripto para saadet zinciri kurmakla suçlanan bir şahsı Tayland’dan aldı.

Yerel kaynaklara göre Tayland’daki Çin Büyükelçiliği’nin ve Tayland’daki emniyet güçlerinin iş birliğiyle gerçekleşen operasyon sonucunda Zhang adlı şahıs, Çin’e iade edildi.

Bu şahıs, 1999’da yürürlüğe giren Çin-Tayland İade Anlaşması’ndan bu yana Tayland’dan Çin’e iade edilen ilk mali suç zanlısı oldu.

2012 yılından bu yana Zhang’ın liderliğindeki MBI Grubu, bir kripto para çıkararak katılımcılardan 700 ila 245.000 yuan arasında değişen ücretler ödemelerini ve bu şekilde platform üyesi olmalarını talep ediyordu.

Bir milyondan fazla kişiyi dolandırdı

Yüksek getiriler vaat ederek, üye sayısını artırmak ve yatırılan fon miktarını esas alarak saadet zinciri şeklinde yasa dışı faaliyetler yürütüyordu. Bu grup, bir milyondan fazla üyeye ulaştı ve suç kapsamında elde edilen para miktarı 100 milyar yuanı (yaklaşık 14 milyar dolar) aştı.

Polis, Kasım 2020’de Zhang’a karşı yasal soruşturma başlattı, Mart 2021’de ise Interpol, Zhang hakkında kırmızı bülten yayımladı. 21 Temmuz 2022’de Tayland polisi Zhang’ı yakaladı.

Bunun ardından, Çin tarafı Tayland’a ikili iade anlaşması çerçevesinde iade talebinde bulundu. Bu yıl 21 Mayıs’ta Tayland Temyiz Mahkemesi, Zhang’ın Çin’e iade edilmesi yönünde nihai karar verdi. 14 Ağustos’ta ise Tayland hükümeti, mahkemenin bu kararını destekleyerek Zhang’ın iadesini onayladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!