Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arthur Hayes Yorumladı: Bitcoin, Fed Toplantısından Sonra Neden Düştü?

BitMEX’in kurucu ortağı ve eski CEO’su Arthur Hayes, ABD Federal Rezervi’nin faiz indirimlerinin Bitcoin fiyatları üzerindeki etkisi hakkında dikkat çekici bir yorum paylaştı.

Hayes, Jerome Powell’in Jackson Hole’de yaptığı konuşmayla birlikte Eylül ayında bir faiz indirimi kararının neredeyse kesinleşmiş olmasına rağmen Bitcoin fiyatının bu durumdan olumlu etkilenmediğine vurgu yaptı.

Kripto para piyasasını olumsuz etkiliyor

Hayes, Bitcoin fiyatlarının beklenenin aksine neden düşüş yaşadığına dair görüşlerini paylaşırken, ters repo anlaşmalarına (RRP) dikkat çekti. RRP, şu anda yüzde 5,3 faiz oranı sunuyor. Hayes’e göre Jackson Hole’den beri RRP’lere 120 milyar dolar aktı.

Bu oran, kısa vadeli devlet tahvillerinin sunduğu yüzde 4,38’lik getiriden daha yüksek. Bu durum, büyük para piyasası fonlarının, paralarını devlet tahvillerinden çekip RRP’lere yönlendirmelerine neden oluyor. Hayes’e göre bu durum, özellikle kripto para gibi riskli varlıklar için piyasada dolaşan para miktarını azaltıyor.

Hayes, Fed’in olası Eylül faiz indirimi açıklamasından bu yana RRP’lere ek olarak 120 milyar doların girdiğini belirtti. Bu durum, daha düşük faiz oranlarının yüksek riskli varlıklar için iyi olacağı varsayımıyla çelişiyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 17-18 Eylül tarihlerinde toplanacak. Son toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakan ve bu ay faiz indirmesine kesin gözüyle bakılan Fed, 18 Eylül’de faiz kararıyla ekonomik tahminlerini açıklayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!