Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Sıra Dışı Bir Yükseliş Mi Geliyor? Bu Veri Tarih Yazabilir!

Bitcoin fiyatı ve ağın toplam hesaplama gücü arasındaki farklılık, tarihi verilere göre olası bir rallinin habercisi olabilir.

Bitcoin (BTC) fiyatı ve ağın toplam hesaplama gücü (hashrate) arasındaki fark, en büyük dijital varlığın fiyatında olası bir ralliye işaret edebilir. Eylül ayının, geleneksel olmayan fiyat hareketleriyle bu farklılıkların ilk sinyallerini verdiği gözlemlendi.

Son üç yıl içerisinde nadiren gözlenen bu farklılıklar, Bitcoin fiyatının yerel dip seviyeye ulaştığı anlarla çakıştı ve sonrasında piyasa, yükselen hashrate’e uyum sağlayarak toparlandı.

Bitcoin ağındaki hashrate, madencilerin işlemleri doğrulamak için çevrimiçi olan cihazlarına bağlı olarak yükselip düşüyor. Bu döngüye uygun şekilde, bitcoin 6 Eylül’de yerel dip seviyeye ulaştıktan sonra yaklaşık 9.000 dolar değer kazanarak %15’lik bir artış gösterdi.

Bitcoin hashrate artışının perde arkası

Bitcoin fiyatı ve hashrate arasındaki bu ayrışma Temmuz ayında kendini göstermeye başlamış ve Eylül ayı başına kadar devam etmişti. Bu süreçte ağın hesaplama gücü, 7 günlük ortalamada saniyede 693 exahash (EH/s) ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, bitcoin fiyatı 54.000 dolar seviyelerine yaklaştı.

Hashrate’deki bu son artışın en büyük nedenlerinden biri, halka açık işlem gören madencilik şirketlerinin faaliyetleri oldu. Bitcoin ödüllerinin yarıya indirildiği (halving) dönem öncesinde hashrate 650 EH/s’ye ulaşmış, ardından daha az verimli madencilerin rekabetten çekilmesiyle 550 EH/s’ye kadar gerilemişti.

Ancak, sermaye açısından güçlü olan halka açık madencilik şirketleri, piyasadaki paylarını artırarak yeniden eski seviyelere çıkmayı başardı.

TheMinerMag dergisine göre 16 halka açık madencilik şirketi, 2023 Ocak ayından bu yana üretimdeki en yüksek pazar payına ulaşarak %23’e yaklaştı.

Uzmanlar, bu şirketlerin piyasa payını daha da artıracağını ve halving sonrası kârlı kalma yarışında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!