Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Bir Altcoin Projesine Karşı Mahkeme Kazandı: Emsal Karar Ripple İçin Ürküttü!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, bir ICO davasının daha kazanan tarafında yer aldı.

SEC, bir başka kripto firmasıyla daha ICO (halka arz) davasında zafer elde etti. Massachusetts federal mahkemesi hakimi Mark Mastroianni, Rivetz Corp ve CEO’su Steven Sprague’in 2017 yılında Ethereum tabanlı Rivetz (RvT) token’ını ABD’li yatırımcılara kayıtsız menkul kıymet olarak sattığını kabul etti.

SEC, iflas etmiş olan blockchain donanım firması Rivetz ve Sprague’e Eylül 2021’de dava açarak, 2017 yılında 18 milyon dolar değerinde Rivetz token’ının 7.200’den fazla yatırımcıya satıldığını iddia etti. Bu yatırımcıların üçte birinin ABD’de bulunduğu belirtildi.

Dava sürecinde ne SEC ne de Sprague olayın maddi gerçeklerini reddetmedi. Ancak kendisini savunan Sprague, token’ın bir yazılım ürünü olduğunu ve Howey testine göre bir yatırım sözleşmesi sayılmaması gerektiğini ileri sürdü. SEC ise token’ın menkul kıymet olduğunu iddia etti.

Hakim Mastroianni, ICO’nun ilk duyurusundan tamamlanmasına kadar geçen süreçte Rivetz ve Sprague’in potansiyel alıcılara yaptıkları açıklamaların, RvT token’ının değerini Rivetz’in mobil cihazlar için güvenlik ekosistemi oluşturma hedefiyle doğrudan ilişkilendirdiğini ifade etti.

Mahkeme, RvT token’larının değerinin doğrudan Rivetz’in girişimci çabalarına bağlı olduğunu belirtti. Bu, Howey testinin bir kriteri olan, yatırımcıların girişimcinin çabalarından kar beklediğini kanıtlayan bir unsur olarak gösterildi. Mahkeme, SEC’in Sprague ile görüşerek 22 Ekim’e kadar ihtiyati tedbir ve parasal tazminat talebinde bulunmasını kararlaştırdı.

Bu gelişme, SEC’in blockchain firması Opporty International’a karşı açtığı davada kısmi zafer kazanmasının ardından geldi. New York federal mahkemesi, şirketin kurucusu Sergii Grybniak’ın 2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirdiği 600.000 dolarlık ICO’da kayıtsız menkul kıymet sattığını tespit ettiklerini aktardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!