Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin, Bu Yatırımcılar Devreye Girerse Rekor Kırabilir: Veriler Çok Düşük!

Sektör genelindeki çeşitli veriler, kripto para piyasasında son dönemlerde yaşanan hareketliliğin bireysel veya perakende yatırımcılar tarafından desteklenmediğini gösteriyor. Bu yatırımcıların piyasaya dönmesi, fiyatları yukarı taşıyabilir.

Perakende yatırımcıların talebini ölçmek için kullanılan en önemli göstergelerden biri, Coinbase uygulamasının mağazalardaki indirme sıralaması olarak görülüyor. 2017 ve 2021’deki boğa piyasalarında Coinbase, en çok indirilen uygulama olarak zirvedeydi.

Bitcoin, bu yıl Mart ayında fiyat rekoru kırdığında Coinbase yine ilk 5’e girmişti. Ancak güncel verilere göre Coinbase, günümüzde 438. sıraya kadar gerilemiş durumda. Bu, perakende yatırımcıların ilgisinin henüz artmadığını gösteriyor.

On-chain veriler piyasayı nasıl yansıtıyor?

Bitcoin’i son 155 gün içinde satın alan yatırımcılar, kısa vadeli sahipler (STH) olarak kabul ediliyor. Bu grup, genellikle fiyatlar yükselmeye başladığında piyasaya giren ve piyasayı takip eden yatırımcıları temsil ediyor.

Tarihsel verilere göre Bitcoin’in zirve yaptığı dönemler, STH arzının yüksek olduğu zamanlara denk geliyor. Ancak şu anki ralli, STH arzının düşüşte olduğu bir döneme denk geliyor ve bu da henüz bir zirveye ulaşıldığını göstermiyor.

BTC: Short Term Holder Supply (Glassnode)

Bireysel yatırımcıların hacmi ne durumda?

İşlem hacimleri incelendiğinde, 100.000 doların altındaki transferler perakende hacmi olarak kabul edilirken, bu seviyenin üzerindeki transferler kurumsal hacim olarak nitelendiriliyor.

Geçmişteki üç boğa koşusu incelendiğinde, perakende hacminin zirve yaptığı dönemlerin genellikle piyasa zirveleriyle örtüştüğü görülüyor. Şu anda toplam perakende transfer hacmi, 2024’te görülen zirve hacmin yalnızca yarısı civarında seyrediyor.

BTC: Total Transfer Volume (Glassnode)

Glassnode verileri de Bitcoin işlem ücretlerinin döngüsel olarak düşük seviyelerde olduğunu gösteriyor: Günlük yaklaşık 500 bin dolar civarında bir gelir elde ediliyor. Aktif adres sayısı ise 365 günlük hareketli ortalamanın altında seyrediyor ki bu da günlük aktif kullanıcı sayısının düşük olduğunu gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!