Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yatırım Uzmanları Uyardı: SEC’in Bitcoin Kararı, Piyasadaki Volatiliteyi Artırabilir

Spot Bitcoin ETF’lerine dayalı opsiyonların açılması, analistlere göre Bitcoin’in volatilitesini artıracak.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), geçtiğimiz Cuma günü NYSE American LLC ve Cboe Exchange, Inc.’e, birçok spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) üzerinde opsiyonların listelenmesine ve işlem görmesine onay verdi.

Bu onayın ardından, BlackRock‘un iShares Bitcoin Trust (IBIT) gibi spot Bitcoin ETF’lerine yönelik opsiyonlar piyasaya sunulacak. Kbit CEO’su Ed Tolson, ABD merkezli perakende yatırımcıların, sürekli swap piyasalarına erişim eksikliğini gidermek amacıyla IBIT opsiyonlarına yönelebileceğini söyledi. Bu opsiyonlar, yatırımcılara asimetrik bir getiri yapısı sağlayarak piyasa taleplerini karşılayabilir.

Tolson, “Perakende spekülasyonu muhtemelen IBIT opsiyonlarının birincil kullanım alanı olacak” diyerek bu tür işlemlerin kurumsal piyasa yapıcılar tarafından karşılanacağını ve bunun da volatiliteyi artırabileceğini belirtti.

Galaxy Digital’in Ticaret Müdürü Michael Harvey de kısa vadede volatilitenin artmasını bekliyor. Harvey, “Başlangıçta perakende yatırımcıların sayısının kurumları geçmesini ve bu durumun volatiliteyi artırmasını bekliyoruz. Ancak zamanla, kurumlar volatiliteyi satmak gibi getiri stratejileri benimseyince bu volatilite azalabilir” dedi.

Harvey, ABD merkezli spot Bitcoin ETF opsiyonlarının düzenlenmiş yapısının, henüz kripto piyasasına girmemiş kurumsal yatırımcıları çekebileceğini vurguladı. Bu yeni yatırım yolu, küresel Bitcoin opsiyon piyasasının derinleşmesine katkı sağlayabilir.

Bitcoin ETF türevlerinin piyasaya etkisi

Spot Bitcoin ETF’leri üzerinde opsiyon ticaretinin genişlemesiyle birlikte analistler, bu durumun Bitcoin’in genel nominal değeri ve küresel finansal sistemdeki rolünü nasıl etkileyeceğini yakından izliyor. Harvey, diğer emtia piyasalarında opsiyon nominal değerlerinin fiziksel arzı aşabileceğini ve bunun düzensiz fiyat hareketlerine yol açabileceğini ifade etti. Ancak Bitcoin için uzun vadede böyle bir fiyat bozulması öngörmüyor.

“Zamanla spekülatörler ve hedge fonların dengesi sağlanacak ve daha derin ve likit bir piyasa oluşacaktır” diyen Harvey, kripto ekosisteminde USD maliyetlerini azaltabilecek hisse borç verme ve kredi piyasalarının da önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!