Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yüksek Bitcoin Transfer Ücretleri İşletmeleri Kaçırıyor

Bitcoin‘in ilk dönemlerinde bu teknolojiye global bir ilgi uyandıran özelliklerden biri parayı neredeyse ücretsiz transfer edebilme olanağıydı. Son dönemde artan transfer harçlarıyla birlikte bazen Bitcoin göndermek Paypal veya Western Union kullanarak para göndermekten daha maliyetli olabiliyor.

Bitcoin kabul eden şirketlerin kar marjını aşındırdıran yüksek transfer ücretleri Bitcoin’in bir para birimi olarak kullanılabilme potansiyeline gölge düşürüyor.

Bitcoin’den Diğer Koinlere Göç

Daha önce büyük şirketlerin bazı sebeplerle Bitcoin kabul etmeyi durdurduğuna şahit olmuştuk. Ancak şimdi, blockchain şirketleri bile lider kripto parayı terkediyor.

Sosyal platform Yours Inc. yüksek gönderim ücretlerinden dolayı Bitcoin kabul etmeyi kesti. Kurucu Ryan Charles aktardı:

“Bitcoin harçları halihazırda çok yüksek ve muhtemelen artmaya devam edecek. Yani bir çok durumda Paypal ve Western Union ile rekabet edebilecek bir alternatif değil.”

Yours Inc., okuyucuların yazarlara küçük miktarlarda para aktardığı bir oluşum. Yüksek Bitcoin vergileri bu fikirle uyuşmadığı için şirket Litecoin’e geçiş yaptı.

İrlanda menşeli hediye kartı şirketi Bitcart da Bitcoin kabul etmeyi kesti. Yüksek transfer ücretlerinin ve uzun transfer sürelerinin işlerine zarar verdiğini açıklayan şirket daha ucuz ve hızlı bir alternatif olarak Dash kabul etmeye başladı.

2016’da işlem başına ortalama 13 cent olan transfer ücreti bir yılda 19 kat artarak 2.40 dolar’a yükseldi.

Bitcoin rakiplerinden daha masraflı

Yüksek transfer ücretleri, kripto paraların büyük potansiyel olabileceği Venezüela ve Hindistan gibi piyasalara da zarar veriyor. İnsanların günde birkaç dolar kazandığı bu ülkelerde vergilere “servet ödemek” çok mantıklı değil.

Gelişmiş ülkeler için de durum çok farklı değil. ABD’den İngiltere’ye, oradan da bir banka hesabına Bitcoin ile 25$ göndermek, toplamda 15$ maliyete denk gelebiliyor. Bu rakam Visa’nın kestiği ücretin 3 katı.

Makul değil

Bu sıkıntılardan ötürü yeni teknolojiye adapte olmak isteyen şirketler bile Bitcoin’e rağbet etmiyor. Bitcoin.com ‘un yazılım geliştiricisi Shaun Chong‘un aktardığına göre:

“Bitcoin transfer ücretleri 2 dolardan fazla olduğu sürece ticarette esaslı bir şekilde kullanılamaz. Eğer bu ücretler daha düşük olsaydı Bitcoin’in değeri artardı çünkü ticarette daha kullanılabilir bir alternatif olurdu.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment