Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Performansı Grafikleri Yerle Bir Etti

Analistler ve haber editörleri, Bitcoin’in bu yıl %600 gibi olağan üstü bir oranda büyümesinden dolayı güven duymuyor ve sık sık burun kıvırıyorlardı. Peki kulağa komik elen bu oran, acaba hisse senedi piyasalarında ne anlama geliyor?

Beğenilmeyen 1 yıllık büyüme oranının gerçek anlamı ve etkisi, sadece bazı diğer şirketlerle karşılaştırınca ortaya çıkıyor. Bitcoin’in büyüme oranı, bu günlerde tam olarak %663.

Bitcoin’in ardından gelen şirket ise etkileyici bir %49’luk büyüme gösteren Apple. Hisse senedi marketlerinde, bu oran inanılmaz sağlıklı ve güçlü bir büyüme olarak algılanabilirdi, tabii Bitcoin ortalıkta olmasaydı…

Ancak normal piyasalarda büyüme denince ağızları açık bırakan şirketler de var, bunlardan biriyse tartışmasız bir şekilde Amazon. Bu şirketin 1997 ve 1999 yılları arasında gösterdiği performans, tam %6,000.

Amazon şimdiki dönemlerde o kadar da başarılı değil. Aynı şekilde Bitcoin’in de daha çok” parladığı zamanlar olmuştu. Mevzu bahis kripto para, 2016 ve 2017 yılları arasında %2,800’lük bir büyüme göstermiş olsa da hala karşısına çıkabilecek bir rakip bulunmuyor.

Bitcoin Rakiplerini Ezip Geçiyor

Listedeki şirketler Bitcoin’e tam olarak bir rakip olmasa bile, Bitcoin’in büyümesinin üstel bir oranda olduğunu göstermek için harika seçimler. Bitcoin son aylarda patladı sayılabilir, ancak fiyat kırılganlığı yüksek olduğu için birkaç kere diplediğini de söyleyebiliriz.

Örnek vermek gerekirse, Bitcoin bu yılın başında tek kelimeyle berbat bir yatırım aracıydı, çünkü yılın başında sadece 10 günde %20’lik bir düşüş yaşamıştı. O zamanlarda S&P 500, Apple hisseleri ve hatta altına yapılacak bir yatırım bile daha mantıklı olabilirdi.

Bu tür bir düşüş tabii ki sadece kripto paraların başına gelmiyor. ABD borsa piyasasının da büyük kayıp yaşadığı dönemler olmuştu. 2008’de yaşanan küresel ekonomik kriz, sadece ABD’deki piyasaların %40 düşmesine sebep olmuştu ve devasa bir felaket” olarak nitelendiriliyordu.

Tabii ki, büyümede olduğu gibi düşüşte de kripto paralar akıl almaz seviyelere erişebiliyor. Bu yıl içinde Bitcoin birden fazla kez %40 gibi bir düşüş yaşamıştı. Buna rağmen, grafiğe bakılacak olursa Bitcoin hala büyüme açısından 1. sırada.

Bitcoin üstteki grafikteki başka hiçbir şirkete benzemiyor. Bu yüzden %663’lük bir büyüme, hisse marketleri için hayal bile edilemez bir sayı. Bunun şans eseri mi olduğunu, yoksa kripto paraların gücünden mi olduğunu okurlarımıza bırakalım.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment