Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Balon mu Patladı? Bitcoin, Geçen Şubattan Beri Yüzde 729 Arttı

Son dönemde yaşanan ve kripto para piyasasında ciddi paniklere sebep olan Bitcoin ve genel olarak alt koin fiyatlarındaki düşüş, tartışmaları beraberinde getirdi. Şu an iyi ayı marketinde olan Bitcoin için, geçmiş yıllarda da ciddi düzeltmeler yaşamıştı. Aslında böyle düşüşlere, genel olarak bakmak gerekiyor. Çünkü geçmişte yaşanan ve uzun süren düşüşler sonrasında toparlanma nasıl olmuş, arkasından ne gelmiş total bir değerlendirme yapmak gerekiyor. Gelin son 5  haftadır  yaşanan ciddi düşüşe bir de bu açıdan bakalım…

Ana Akım Medya Bitcoin Balonu Patladı Diyor, Ancak Realite Şu ki, Ekonomi Daha Yeni Yeni Başlıyor

Son günlerde Bitcoin fiyatlarında yaşanan keskin düşüş, ana akım medyanın ”Bitcoin balonunun patladığı” yönünde yorumlara yol açtı. Elbette ki, kripto para piyasasının zirve yaptığı ve neredeyse 20 bin doları gördüğü Aralık 2017’den sonra ciddi bir düzeltme yaşanıyor. Bazı otoriteler, test edilecek direnç seviyesi için 10 bin doları ön görmüş, bazıları ise düzeltmenin 2 bin dolara kadar sürebileceğini belirtmişti. Bitcoin, 17 Aralık 2017’de 20 bin dolar seviyelerine geldikten sonra, şu an itibariyle o değerinin neredeyse %60’ından fazlasını kaybetse de, markette toparlanmanın izleri yavaş yavaş görülüyor…

Even After the Big Dip Bitcoin's 70,000% Increase Is Far from Being 'Dead'

Bitcoinin ilk fiyatı ile şimdiki arasında, değer kazancı olarak tam yüzde 70 binlik bir değer artışı var.

Bu Düzeltme, Bazı Düzeltmelerden Daha Ağır Geçiyor

Bitcoin’in geçmiş yıllarda yaşadığı düzeltmeler ile şimdikileri kıyasladığımızda ise karşımıza şu veriler çıkıyor. Bitcoin marketleri geçtiğimiz yıllarda irili ufaklı ciddi düzeltmeleri her zaman yaşamıştır. Fakat bu düzeltme, geçmişteki diğer 4 büyük düzeltmeye göre biraz daha çetin  geçiyor.

17 Aralık 2017 tarihinde 20 bin dolar barajına gelen ve o dönemki değerinin yüzde 60’ını kaybeden Bitcoin’in yaşadığı bu düzeltme, Haziran 2012’deki Linode hack’inin ardından yaşanan yüzde 36’lık kaybı geride bıraktı.

Aynı zamanda bu düzeltme, 2014 yılında yaşanan Mt Gox hack olayını da geride bıraktı. O dönem Bitcoin’in değeri yüzde 49 oranında azalmıştı.

Yine Ekim 2017’de Çin’de gelen borsa yasağı da Bitcoin fiyatında yüzde 40’lık  bir azalmaya sebep olmuştu.

Even After the Big Dip Bitcoin's 70,000% Increase Is Far from Being 'Dead'

Daha Kötü Düzeltmeler de Olmuştu

Bu 4 örnek içinizi karartmasın. Bitcoin’in tarihinde, şimdi yaşanan düzeltmenin çok daha kötüleri mevcut. Örneğin yine Mt Gox’un ilk kez hacklendiği 2011 yılında Bitcoin fiyatları tam yüzde 94 oranında düşme göstermişti. Yine aynı Mt Gox’un kripto para ticareti faaliyetlerini durdurduğunu açıkladığı 2013 yılında ise Bitcoin bu kez yüzde 79 değer kaybına uğramıştı.

Son olarak Bitcoin’in değeri Kasım 2013 ile Ocak 2015 arasında yani neredeyse 15 ay süren bir düşüş trendine girmiş ve büyük  bir düzeltme yaşamıştı. Tarihinin en büyük ve en uzun devam eden ayı marketini yaşayan Bitcoin, o dönem fiyatının yüzde 87’sini kaybetmişti.

Aynı zamanda Bitcoin, geçmiş dönemde yüzde 35’in altında birçok irili ufaklı düzeltme yaşamıştı.

Even After the Big Dip Bitcoin's 70,000% Increase Is Far from Being 'Dead'

Düzeltmelere Rağmen Değerde Artış Çok Çok Büyük

Tüm bu Bitcoin balonu patladı naraları atan analistlerin ve televizyon yorumcularının kaçırdığı bir nokta var. Sizlere yukarıda anlattığımız tüm bu fiyat düzeltmelerinden sonra bir şekilde tutunmayı ve değerini arttırmayı başaran Bitcoin’in ilk fiyatı ile son fiyatı arasında tam yüzde 70 binlik bir artış var. Yakın döneme bakacak olursak, sadece geçen yıl bu zamanlar, yani Şubat 2017’deki Bitcoin fiyatı ile şimdinin o çok düşmüş, balon denilen Bitcoin fiyatı arasında ise, günümüzün lehine tam yüzde 720’lik bir artış var. Sadece Bitcoin de değil, bu süre zarfında birçok kripto para, ilk fiyatlarının çok çok üstüne çıkmayı başardı. Yani basit bir ifadeyle, Bitcoin’in her iki adım geriye düşüşü, fiyat olarak 7 katı artma ile sonuçlanmıış.

Elbette ki fiyatları bu denli değişken olan ve yatırımcısının bir çoğunun gerçekten pek de bir şey bilmeden girdiği bu piyasada, fiyatların yine artacağını söylemek doğru bir iddia olmaz. Bitcoin gibi bir piyasada, her an her şeyin olabileceğini birçok defa tecrübe etmiş bulunuyoruz. Tarih tekerrürden mi ibaret, yoksa bu sefer farklı mı olacak, bunu zaman gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment