Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Milyarderleri, Porto Riko’da Yeni Bir Yaşam İnşa Etmeye Çalışıyor

Kripto paralardan kazandıkları milyonlarca dolara vergi getirilmesinin eli kulağında iken, kripto para milyarderleri vergi ödememek ve yeni bir yaşam kurmak için Porto Riko’nun yolunu tutuyor.

Porto Riko’da Bir Kripto Para Ütopyası

”Sol” adı verilen ve kripto paralar ile döndürülecek bir ütopya hayal eden kripto para milyonerleri, Porto Riko’nun dört bir yanından evler almaya başladı bile. Temelinde kripto paralar ve blockhain teknolojisinin olacağı  belirtilen ütopya katılımcıları, ülkenin en önemli ve tarihi yerlerinden olan Old San Juan’ın da yeniden yapılması ve restore edilmesi konusunda yardımda bulunacaklar.

Bu ütopyanın üyelerinden biri olması beklenen 53 yaşındaki Stephen Morris, özellikle bu tarihi yerin yeniden inşa edilmesinin ve restorsasyonunun önemine dikkat çekerken, blockhain tabanlı piyango sitesi kurucusu Matt Clemenson da Porto Riko’nun planlarını gerçekleştirmek için uygun bir yer olduğunu şu ifadelerle belirtti:

”Biz hayır sever kapitalistleriz. Bir hayır sever, yardımcı bir ekonomi oluşturmayı hedefliyoruz. Porto Riko adeta keşfedilmeyi bekleyen, saklı b ir cennet. Bu büyülü ada, uzun yıllar boyunca kaderine terk edildi ve göz ardı edildi. Belki de 500 yıl sonra ilk kez bizler, bu adayı hak ettiği yere taşıyabiliriz.”

Kendilerine Porto Riko’nun İngilizcesi Puerto Rico ve ütopyanın İngilizce’si utopia’nın birleşiminden oluşan Puertopia lakabını takan bu kripto para milyonerlerinin arasında Block.One kurucusu Brock Pierce da yer alıyor. Şu anda çok ülkedeki en lüks otellerden biri olan the Monastery’de ikamet eden bu insanlar, yakın zaman içinde de ülkede 9 bin dönümlük, hava alanın yakınında yerleşen büyük bir tesis açmayı planlıyor.

Peki Neden Porto Riko?

Kripto paralardan milyonlarca dolar kazanan insanlar için, Porto Riko adeta bir cennet ve Porto Riko hükümeti bu konuda yardımcı olacaklarını açık bir dille ifade ediyor.

Kişisel gelirlerden veya kamu gelirlerinden verginin alınmadığı ve iş adamları için de gayet düşük vergi oranları sunan ülke, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları için de çok cazip. Çünkü Birleşik Devletler vatandaşları, Porto Riko’daki vergi avantajlarından faydalanmak için vatandaşlıklarından vazgeçmek zorunda değil.

Konuyla ilgili demeç veren CNET ve Videocoin kurucusu Halsey Minor yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin kripto para milyarderlerini istemediğini ve Amerika’nın kripto paralar konusunda çok da dost canlısı yaklaşmadığını belirterek, bizim gibi insanların rahatıkla yatırım yapacağı yerler olmalı ve Porto Riko da onlardan biri, açıklamasını yaptı.

Yerel yönetimler de bu ilgili memnuniyetle karşılarken, valinin Old San Juan ile alakalı yatırım planlarını da Mart ayında düzenlenecek Puero Crypto adlı kongrede açıklayacağı belirtiliyor.

Kripto Sömürgeciliği?

Porto Riko, Amerikan gurbetçilerinin ülkedeki vergi avantajlarından faydalanmasına yabancı değil. Ülkede kripto para milyardelerinin yatırım yapması konusunda genel kanı hayli olumlu olsa da, bazı insanlar da bu konuya karşı çıkmaktan kendini alamıyor.

Örneğin bir diğer kripto para milyarderi olan, Hedge’de yöneticilik yapan Rob Rill, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

”Beni diğer milyarderler aradı ve 250 bin dönüm yer alacaklarını belirttiler. Yatırım yapıp kendi şehirlerini kuracaklarmış. Yani, kelimenin tam anlamıyla Porto Riko’nun bir şehrini kendileri istedikleri gibi dizayn edip, kendi kripto para dünyalarını kuracaklarmış. Ben bunun olacağına çok katılmıyorum.”

Kripto para milyarderlerinin yatırım yapacağı belirtilen Old San Juan bölgesinin yerlisi olan Andria Satz ise bu işin kripto para sömürgeciliğine yol açabileceğini belirterek, şu ifadeleri kullanıyor:

Biz zengin insanlar için bir vergi arka bahçesiyiz. Bunun herkes farkında. Biz ülke olarak maalesef çeşitli ekonomik modelleri denemek isteyen zenginler için de bir deneme tahtasıyız. Yerli insanların büyük kısmı sefalet içinde ancak, zenginlere inanılmaz bir vergi ayrıcalığı var.”

Porto Riko halkının bir kısmı ve daha da önemlisi hükümeti, zengin insanların paralarını kabul etmek konusunda çok sıcak ancak bu konuda dengeleri de gözetmek zorundalar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment