Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada Merkez Bankası Yanıtladı: CBDC Neden Riskli?

Kanada Merkez Bankası, 5 Ekim’de yayınladığı raporda dijital merkez bankası paralarının (CBDC) kullanıcılar için bazı güvenlik riskleri oluşturabileceğini açıkladı. Banka, söz konusu risklerin azaltılması için çeşitli güvenlik protokollerinden para transfer sınırlandırmalarına kadar bazı önlemlerin alınabileceğini ifade etti.

Kanada Merkez Bankası, raporda private key (özel anahtar) ile korunan dijital merkez bankası parası oluşturmanın daha uygun olduğunu ancak bu tarz CBDC’lerde de bazı riskler ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bu riskler arasında özel anahtarın (private key) unutulması, kod açıkları ve dolandırıcılık bulunuyor.

CBDC’lerde Görülebilecek Riskler

Kanada Merkez Bankası, anonim adreslerde tutulan CBDC’lerin karşılaşabileceği sorunları 3’e ayırıyor:

  • Özel anahtarları (private key) unutmak ya da kaybetmek,
  • Elektronik cüzdanlarda hesapların çalınmasına neden olabilecek çeşitli kod açıkları,
  • Dolandırıcılık veya yanlış bilgilendirmeye kurban gitmek.

Banka, yukarıdaki risklerin yanında dış kaynaklı risklere de maruz kalınabileceğini belirtiyor. Bu riskler arasında bakiye oranı yüksek hesapların çalınması, sağlayıcıların rekabetçi düzenlemeler yaparak güvenlik standartlarını düşürmesi bulunuyor. Rapora göre, bu riskler kullanıcılar ve yetkililerin yeterli müdahalesi ve önlemleri olmadığı sürece var olmaya devam edecektir.

Bu sorunlara olası çözümler neler?

Kanada Merkez Bankası’na göre, eğer merkez bankaları nakit para ve geleneksel banka hesaplarında uygulanan yükümlülük kurallarına benzer kuralları CBDC’ler için de uygulayabilirse, kullanıcılar bakiyelerini yönetirken ve işlem yaparken daha dikkatli olmaya teşvik edileceklerdir.

Fakat CBDC’ler için bu tip kuralları uygulamak veya olası kayıplar için yükümlülükleri belirlemek kolay olmayabilir. CBDC’lerin tasarımı kullanıcıların dijital paralarını saklayabilmelerine olanak tanırsa, kullanıcıların CBDC’leri üçüncü şahıs hesaplarda saklama olasılığı da yükselecek ve yerel bir otoritenin erişimini engelleyecektir. Bu da herhangi bir yükümlülük kuralının CBDC’ler için uygulanmasını zorlaştıran bir faktör olacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment