Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa’da Blockchain Tabanlı Oylama Sistemi Dönemi

Bir Fransız belediyesi, hayata geçirmeyi planladığı yol projesi için blockchain tabanlı bir oylama başlattı. İlgili kasaba sakinleri, blokchain tabanlı oylama sistemi ile yol projesi konusunda kararlarını dijital sandıklarda bildiriyorlar.

Fransa’daki Verneuil-sur-Seine Belediyesi, üç kasaba arasında 50 yıldır bir yol projesini hayat geçirmeye çalışıyor. Şimdi ise bu proje için halk oylamasını blockchain tabanı ile gerçekleştireceğini duyurdu. Verneuil-sur-Seine proje için Avosvotes ile el sıkıştı.

Verneuil-sur-Seine’nin resmi sitesinden yapılan duyuruya göre ilgili kasaba sakinleri 1-8 Ekim tarihleri arasında blockchain tabanlı sistemden oylarını kullanabilecek. Oy kullananlar, uzatmalı projeye karşı fikirlerini sandıkta gösterecekler. Blockchain tabanlı oylama sistemi Yvelinoise merkezli bir start-up olan Avosvotes şirketinin desteği ile hayata geçiriliyor.

Avosvotes CEO’su Florian Ribiere, bu sistem ile oy pusulasının güvenliği garanti altına alınmış olacak ve oylama %100 güvenli bir şekilde gerçekleşecek açıklamalarında bulundu. Ribiere, her seçmenin anlık dijital sayım ile oylarının sayılıp sayılmadığını da kontrol edebileceğini ekledi.

Oylama Nasıl Gerçekleşecek?

Resmi sitede yapılan açıklamaya göre oylama, ilgili üç kasabada eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek ve sonuçlar birbirinden bağımsız olarak sayılacak. Oylama, blockchain tabanlı bir uygulama ile gerçekleştirilecek. Bu uygulama:

  • Kasaba sakinlerinin kimliklerini doğrulayacak,
  • Oy kullanıldığına dair sertifikaların depolandığı Tezos blockchain sistemini oylamaya dahil edecek,
  • Oylar kullanıldıkça gerçek zamanlı takip yapılmasına olanak tanıyacak.

Fransa-Blockchain-OylamaBlockchain Tabanlı Oylama Sistemleri Daha Önce de Kullanıldı

Blockchain tabanlı oylama sistemi, seçmen dolandırıcılığına ve seçim korsanlığına yönelik bir çözüm olarak lanse edilse de, kullanımı düşünülen kadar yaygınlaşamadı. Örneğin İtalya 2017 seçimlerinde blockchain tabanını kullanmaya karar verdiğinde, sonuçları yayınlamak için ek maliyetler ve daha fazla süre gerekliliği ile karşı karşıya kaldı.

Fakat bunu blockchain tabanlı oylama uygulamasının başarılı bir şekilde hayat geçirildiği daha yakın tarihli örnekler de mevcut. Geride bıraktığımız ağustos ayında, Michigan Demokrat Parti, adaylık toplantısında pandemi sürecini de göz önünde bulundurarak blockchain tabanlı bir oylama gerçekleştirdi. Ve bu oylamanın organizatör firması Voatz’ın açıklamalarına göre oylama gayet sorunsuz bir şekilde sonuçlandırıldı. Fransa’da yapılan blockchain tabanlı oylama sistemlerinin son örneğinin ise başarıya ulaşıp ulaşamayacağı büyük ihtimalle, oylama tamamlandıktan sonra gözler önüne serilecektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment