Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Çok Can Yakan Kripto Para Dolandırıcılık Yöntemi İçin İlk Adımını Attı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), “pig butchering” olarak bilinen 

SEC), ilk kez “pig butchering” dolandırıcılığına yönelik adım attı ve sahte kripto borsaları işleten iki platforma dava açtı. 17 Eylül tarihinde yapılan açıklamaya göre SEC, yatırımcıların güvenini kazanarak sosyal medya üzerinden ilişkiler kuran ve bu yolla 3,2 milyon doları dolandıran NanoBit ve CoinW6 isimli iki sahte kripto varlık ticaret platformuyla bağlantılı beş kuruluş ve üç kişiye dava açtı.

SEC’in Yaptırım Bölümü Direktörü Gurbir Grewal, bu tür dolandırıcılıklara yönelik alınan bu adımın bir ilk olduğunu vurguladı. Grewal, dolandırıcıların sahte kripto ekosistemleri yaratarak yatırımcılara yanlış bilgiler sunduğunu ve bu tür ilişki tabanlı dolandırıcılıkların hızla arttığını belirtti.

Bu davaların, çevrimiçi olarak yabancılar tarafından tanıtılan yatırımlar konusunda dikkatli olunması gerektiğini hatırlattığını söyledi.

SEC, CoinW6’ya Kaliforniya federal mahkemesinde dava açtı. Dava kapsamında, “genç ve çekici profesyoneller” olarak kendilerini tanıtan bir grup bireyin, en az 11 yatırımcıdan 2,2 milyon dolardan fazla para çaldığı iddia ediliyor.

Altcoin dolandırıcıları sosyal medya hesaplarına dadanıyor

Dolandırıcılar, yatırımcılarla LinkedIn ve Instagram gibi platformlar üzerinden iletişim kurarak, ilişkilerini WhatsApp üzerinden sürdürmüşler ve yatırımcılara günlük %3 getiri vaadinde bulunmuşlar. Ancak bu getiri vaatlerinin tamamen sahte olduğu ortaya çıktı.

Yatırımcılar fonlarını çekmeye çalıştığında, ek vergi ve ücret talepleriyle karşı karşıya kaldılar ya da romantik mesajlarının ailelerine ve arkadaşlarına ifşa edileceği yönünde şantajla tehdit edildiler.

SEC, isimsiz bir yatırımcının, sahte bir güvenlik depozitosu talebine karşı çıkması üzerine bu tür bir şantaja maruz kaldığını aktardı.

Aynı zamanda SEC, New York federal mahkemesinde NanoBit ve altı kişiye yönelik de dava açtı. NanoBit, Ekim 2023 ile Haziran 2024 arasında en az 18 kişiyi dolandırarak yaklaşık 968.000 dolar çaldı.

Dolandırıcılar, WhatsApp gruplarında finans sektörü profesyonelleri olarak kendilerini tanıtarak, yatırımcıları platforma çekmeyi başardılar. Platformun aslında sahte olduğu ve yatırımcı fonlarının Hong Kong’daki banka hesaplarına aktarıldığı belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!