Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Meclisinde Oylanacak Kripto Para Tasarısı Bu Yüzden Önemli

ABD Temsilciler Meclisi, bu ayın sonunda kripto para sektörü için önemli bir kanun tasarısını oylayacak.

Kısaca FIT21 olarak bilinen 21.yy’da Finansal İnovasyon ve Teknoloji Kanunu, kripto para sektöründeki bazı yasal belirsizlikleri gidermeyi amaçlıyor.

Tasarıda Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) yetki sınırları belirleniyor ve kripto paraların hangi durumlarda menkul kıymet ya da emtia sayıldığı açıklanıyor.

Buna göre bir dijital varlık, “altında yatan blockchain ya da dijital defter fonksiyonel ve merkeziyetsiz” ise CFTC tarafından emtia; onunla ilişkili blockchain “fonksiyonel ama merkeziyetsiz değil” ise SEC tarafından menkul kıymet olarak düzenlenecek.

Bir blockchain, onun nasıl kullanıldığı tek bir kişi tarafından tek yönlü şekilde kontrol edilmiyor veya onun ihraççısı ya da onunla bağlantılı bir kişi, o blockchain’e bağlı dijital varlığın ya da toplam oy hakkının %20’sinden fazlasını kontrol etmiyor ise merkeziyetsiz sayılıyor.

Tasarı, Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması halinde Senato’ya aktarılacak ve daha sonra kanunlaşması için ABD Başkanı tarafından kabul edilmesi gerekecek.

Tasarıda ayrıca tüketicilerin korunması adına müşteri fonlarının ayrı tutulması, içeriden bilgi sahibi olan kişilere ait tokenların ne kadar süre boyunca kilitli kalacağı, yıllık satış hacimleri ile ilgili şartlar yer alıyor.

Yatırım şirketi a16z Crypto, tasarıyla ilgili olarak, “Bu tasarı, her ne kadar mükemmel olmasa da ABD’deki kripto sektörünün faaliyetlerine devam edebilmek ve inovasyonda bulunabilmek için ihtiyaç duyduğu yasal netliği sağlayacak” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!