Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki Kripto Para Vergileri Hala Belirsiz Durumda

ABD‘deki İç Gelir Servisi (IRS) kripto para düzenlemeleriyle ilgili hala net bir açıklama yayınlamadı ve kripto para vergileriyle ilgili açık bilgiler paylaşmadı.

IRS birkaç yıl önce kripto paraları incelemeye başlamış ve kripto para işlemlerinden vergi alınabileceğini fark etmişti. IRS yetkilileri bunun üzerine bundan beş yıl önce kripto paralarla ilgili yeni vergi düzenlemeleri hazırlamış, kripto paraları birer para birimi olarak değil mülk olarak değerlendirmeye başlamıştı.

IRS o zamandan beri ABD vatandaşlarına “kripto paralardan vergi alındığını” belirten çeşitli hatırlatmalar yapıyor ve insanları kripto para işlemleri üzerinden vergi ödemeye davet ediyor. Ancak şu ana dek çok az sayıda kripto para kullanıcısının bu çağrıya uyduğunu söyleyebiliriz.

Bazı kripto para borsalarının ABD’deki müşteri kitlelerine baktığımızda Coinbase’in 8.5 milyon, Binance’in 3.5 milyon, Bittrex’in ise 1.5 milyon müşteriye hizmet verdiğini görüyoruz. ABD’de milyonlarca kripto para kullanıcısı bulunsa da vergi ödeyen kişi sayısı hala çok az. IRS verilerine göre 2014 yılında 893, 2015 yılında ise 802 kişi kripto para işlemlerine dair bir beyan verdi ve vergi ödedi.

ABD’deki kripto para kullanıcılarının yaptıkları işlemler için vergi ödemek istememelerinin başlıca sebepleri arasında bu alandaki vergi yasalarının bir hayli belirsiz olması bulunuyor. Vatandaşlar hala vergi ödeme sürecinin nasıl işleyeceğini, tam olarak ne kadar vergi ödeyeceklerini ve hatta neden vergi ödemek zorunda kaldıklarını anlamıyorlar.

İç Gelir Servisi ülkedeki kripto para yasalarına ilişkin ne zaman bir açıklama yapacak ve sektördeki belirsizliği giderecek henüz bilinmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment