Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Yaptırımlarıyla Boğuşan İran, Yerli Kripto Para Projesini Tamamladı

İran bundan bir süre önce kendi kripto parasını oluşturmayı planlıyordu. Ülkedeki Ulusal Siber Merkezi’ne göre İranlı yetkililer, milli kripto para projesinin gelişim sürecini tamamladılar. Yerel haber kaynaklarından Financial Tribune tarafından yapılan habere göre milli kripto para projesi ile ilgili talimatlar büyük ölçüde ülkenin cumhurbaşkanı olan Hassan Ruhani’den geldi.

İran’daki Yüksek Siber Konseyi’nin yetkililerinden olan Saeed Mahdiyun, yerel haber kaynaklarından IBENA’ya konuştu ve İran hükümetinin devlet destekli bir kripto para oluşturmak için uğraştığını söyledi. Projenin tam olarak ne zaman hayata geçirileceği ise belli değil.

Mahdiyun verdiği röportajda kripto para sektörünün İran’daki geleceği hakkında da konuştu ve ilginç yorumlarda bulundu. Mahdiyun’a göre İran hükümeti ve merkez bankası yakın gelecekte kripto para işlemlerinin yasallaştığını açıklayacaklar. Mahdiyun’a göre hükümet, bu konuyu gelecek ayın sonuna dek açıklığa kavuşturmak istiyor.

ABD Yaptırımları

İran’daki finansal kurumlar şu anda kripto para şirketlerine veya kripto para ile işlem yapan şahıslara bankacılık hizmeti sağlayamıyorlar. İran’daki yetkililer, kripto paraların para aklamak için kullanıldıklarını gerekçe göstererek geçtiğimiz yıl böyle bir adım attılar.

İran şu ana dek kripto para sektörüne pek ılımlı yaklaşmadı ancak hükümet ABD yaptırımlarından bir şekilde sıyrılmak istiyor ve kripto paraların bu konuda faydalı olabileceğini düşünüyor. ABD Başkanı Trump’ın yakın zamanda İran’a uygulanan yaptırımların devam edeceğini açıklamasıyla birlikte, İran hükümetinin konuyu daha da yakından takip etmeye başladığını söyleyebiliriz.

ABD Başkanı Trump, İran ile ilgili yaptığı açıklamalarda “İran ile ticaret yapanların, ABD ile ticaret yapamayacaklarını” söyleyerek sert bir tavır ortaya koymuş, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise buna ABD’nin İran’ı korkutmak için “psikolojik savaş” başlattığını söyleyerek yanıt vermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment