Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Paralar İçin Büyük Zafer

ABD’nin en büyük regülatörü olan OCC, yaptığı bir basın açıklamasında federal bankaların ödeme yapma gibi işlemlerde blockchain ağını (INVN – bağımsız node doğrulayıcı ağları) veya stablecoinleri kullanabileceklerini söyledi. OCC’ye göre, bankaların değişen ekonomik koşullara ayak uydurmaları ve yapılacak işlemlerde teknolojiye uygun hareket etmeleri önem taşıyor.

Office of the Comptroller of the Currency (OCC), 4 Ocak tarihli duyuruda federal bankaların INVN adı verilen bağımsız node doğrulayıcı ağlarını veya stablecoinleri kullanabileceklerini söyledi. Açıklamalara göre, bankaların dağıtılmış defter teknolojisi (distributed ledger) gibi teknolojilerin yanı sıra bir kripto para türü olarak tanımlanan stablecoin kullanımının da önü açıldı. OCC’nin ifadelerine göre, bankalar INVN üzerinde bir node görevi görerek bu ağın sunduğu sistemleri ve stablecoinleri kullanarak bankacılık faaliyetlerini gerçekleştirebilecek.

OCC, stablecoin tanımlaması yaparken şu ifadeleri kullandı:

“Stablecoin, değeri sabit olan bir tür kripto para birimidir. Bazıları USD gibi fiat paraları dayanak varlık olarak kullanır. Bu paralar; stoklama, transfer etme, takas edilme gibi birçok olanak sağlar ve ödeme faaliyetlerini kolaylaştırır. Bu kolaylığa örnek olarak stablecoin’lerin uluslararası para transferlerinde kullanılması gösterilebilir.”

Ek olarak, stablecoinlerin kullanıcılara potansiyel olarak birçok avantaj sağladığı ve küresel çapta stablecoin talebinin hızla artmaya devam ettiği ifade edildi.

INVN ve stablecoinlerin fayda ve zararları

OCC, her iki teknolojinin fayda ve zararlarına da yer verdi. Açıklamada, avantajlar arasında ödeme faaliyetlerinin kolaylaşması, nodelar aracılığıyla daha fazla para transferinin onaylanabilmesi, gereksiz işlem verilerinin sisteme yüklenmesinin engellenmesi sıralandı.

Bunların yanında, bu teknolojilerin bazı operasyonel risklerinin olabileceği üzerinde de duruldu. Stablecoin ile yapılacak ödemelerde likidite ya da dolandırıcılık risklerinin bulunduğu ifade edildi. Bu nedenle, INVN altyapısını kullanacak olan bankaların bu riskler hakkında bilgi sahibi olması gerektiği belirtildi.

Jeremy Allaire: “Bu gelişme kripto paralar için büyük bir zafer”

Circle CEO’su Jeremy Allaire, OCC’nin açıklamasına istinaden bazı yorumlarda bulundu. Allaire, ABD bankalarının blockchain ve stablecoin kullanımının önünün açılmasını “kripto para ve stablecoin’ler için büyük bir zafer” olarak yorumladı. Bununla birlikte CEO, OCC’den gelen bu duyuruyla birlikte bankaların SWIFT gibi uygulamalara benzer bir altyapı kullanabileceğini ve USDC gibi stablecoin’lerin dijital değer deposu olarak ele alabileceklerini söyledi.

Allaire’in açıklamalarına göre, ABD finans sisteminde görülen bu yenilik tüm dünyayı etkileyecek kapasitede önem taşıyor. Merkeziyetsiz, açık kaynak uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte ekonomik faaliyetlerin on-chain üzerinde gerçekleşeceğini belirtti. USDC gibi stablecoin’lerin ana ödeme aracı olarak kullanılmasının önünün de açıldığını kaydeden Allaire, finansal kurumların blockchain node’larını çalıştırmasıyla doğrulayıcı konuma da yükselebilmelerini sağlayabilir.

Merkeziyetsiz teknolojilerin artan önemi vurgulandı

Blockchain Association, Twitter’da konuyla ilgili yaptığı açıklamada OCC’nin duyurusu ile birlikte blockchain ağlarının SWIFT, ACH gibi küresel finans ödeme sistemleriyle aynı statüye getirildiğini söyledi. Bu durum, kripto para piyasası için çok büyük bir gelişme olarak yorumlanırken blockchain ağlarının ABD’nin finansal altyapısında resmi olarak kullanımının da önünün açılmış olduğu belirtildi.

Anderson Kill hukuk şirketinde avukat olan Hailey Lennon da konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı. Lennon, bu açıklamanın USDC gibi stablecoin’ler için oldukça heyecan verici olduğunu söyledi. OCC duyurusundan bir kesit paylaşan avukat, bankaların değişen ekonomik koşullara uygun olarak değişim göstermesi ve INVN gibi merkeziyetsiz teknolojileri kullanmasının önemini vurguladı.

kripto-paraPiyasayı nasıl etkiler?

Nuggets News CEO’su Alex Saunders, OCC’nin yaptığı bu açıklama karşısında şaşkın olduğunu dile getirerek gelişmenin piyasa üzerindeki olası etkisi üzerine bir yorum yaptı. Saunders, Bitcoin ve Ethereum’un bu gelişme karşısında yükselebileceğini ima etti.

https://twitter.com/AlexSaundersAU/status/1346245072891772929

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!