Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki Bir Grup Akademisyen Blockchain’i Test Etti, Sonuçlar Olumlu

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki University of California, San Francisco’da görev alan bir grup akademisyen, Blockchain teknolojisinin tıbbi bilgileri saklamak için kullanılabileceğini düşünüyor.

University of California, San Francisco bünyesinde görev alan bir grup akademisyen bir süredir Blockchain teknolojisinin sağlık alanında kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyordu. Akademisyenler uzun süreli araştırmalarının sonucunda konuya ilişkin bir değerlendirme raporu yayınladılar.

22 Şubat tarihinde yayınanan bu makaleye göre Blockchain teknolojisi, tıbbi verilerin çok daha kolay bir şekilde saklanabilmesini ve dağıtılmasını sağlayabilir.

Akademisyenler Blockchain’in faydalarını tam anlamıyla öğrenebilmek için herkesin gerçek tıbbi verileri kullanarak katılabilecek, web-tabanlı bir portal geliştirdiler. Bu portalda hastalar ve araştırmacılar birbirleriyle etkileşim kurabiliyorlardı. Akademisyenler bu platform aracılığıyla verilerin durumunu incelediler.

Sistemde bir işlem yapıldığı zaman tüm veriler yeni bir bloğa aktarılıyor, SHA25 algoritmasıyla birlikte hashleniyordu. Hatalı bir veri girişi yapan kullanıcılar bu hatalarını yeni bir işlem yaparak düzeltebildiler. Böylece eski işlemin değiştirilmesine gerek kalmadı.

Araştırmacılar bu işlemler sonucunda Blockchain teknolojisinin oldukça verimli olabileceği sonucuna vardılar. Öyle ki konu hakkında yayınlanan rapora göre bu teknoloji, sağlık alanındaki verilerin çok daha hızlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayabilir.

Blockchain teknolojisini bu alanda kullanmaya çalışan başka kuruluşlar da bulunuyor. IBM bundan birkaç hafta önce dev eczacılık şirketlerinden Boehringer Ingelheim ile işbirliği yapmaya başlamıştı. İkili bu işbirliği doğrultusunda çeşitli klinik bilgilerini Blockchain üzerinden kaydetmeye çalışacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment