Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki FinCEN İran’ın Milli Kripto Para Planını Baltalayabilecek Mi?

Bir ülkenin kendi para birimini üretmesi pek garip bir şey değil. Ama eğer bir ülke, başka bir ülke tarafından uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için kendi kripto parasını oluşturuyorsa işte o zaman durum biraz değişiyor. İran’ın tıpkı Venezuela gibi ABD yaptırımları yüzünden kendi dijital parasını oluşturmak istediğini biliyoruz. Ancak ABD‘deki Hazine Bakanlığı’na bağlı olan Mali Suçlarla Mücadele Ağı (FinCEN), İran’ın bu planına pek sıcak bakmıyor.

FinCEN’in Yeni Hedefi İran

ABD hükümeti bundan bir süre önce İran‘a karşı uygulanan yaptırımları biraz daha şiddetlendirme kararı almıştı. Yaptırımlar yüzünden zaten finansal açıdan pek istikrarlı bir dönem yaşayamayan İran, bu yaptırımların şiddetlenmesiyle birlikte kripto para projesine odaklanmaya başladı.

FinCEN, İran’ın bu ‘milli kripto para’ planından pek hoşnut değil. Hatta FinCEN bankalara, şirketlere ve diğer finans kuruluşlarına İran’ın dijital parasıyla hiçbir şekilde etkileşime girmemeleri yönünde tavsiyeler veriyor.

Geçtiğimiz gün paylaştığımız haberde FinCEN’in İran’a karşı hazırladığı raporu yayınlamıştık. FinCEN tarafından yayınlanan rapora göre İran şu ana dek “insan haklarını ihlal eden faaliyetleri, terörizmi ve diğer şeyleri” finanse etmek için çeşitli işlemler gerçekleştirdi. FinCEN, kendi raporunda yayınladığı bu bilgileri kullanarak finans kurumlarının İran ile olan ilişkilerini kesmeye çalışıyor.

Petro’da da Durum Aynı

FinCEN’in bu konuda harekete geçmiş olması pek şaşırtıcı değil çünkü aynı kuruluşun Venezuela’daki Petro‘ya karşı da harekete geçtiğini gördük. Trump hükümeti bir süre önce zaten Petro’yu yasaklama kararı almıştı.

Şu an için en büyük soru, ABD’deki bu FinCEN gibi kurumların İran ve Venezuela gibi ülkelerdeki ‘kripto para’ projelerini baltalayıp baltalayamayacağı. FinCEN’in uluslararası çapta epey güçlü olduğunu biliyoruz ancak şunu da kabul etmek gerekiyor ki bu kuruluşun elinde mutlak bir güç yok.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment