Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’den Kripto Para Staking Gelirleri İçin Hamle: Vergiye Dahil Etmek İstiyor!

ABD Ulusal Gelir Dairesi (IRS), staking faaliyetlerinden elde edilen kripto gelirlerinin vergilendirilebilir statüde olduğuna karar verdi.

IRS 31 Temmuz tarihinde yayınladığı bir kararda, Proof of Stake (hisse kanıtı) sistemine sahip blockchainlerde varlıklarını stake eden kullanıcıların kazandığı ödüller üzerinden vergi ödemesi gerektiğini söyledi.

Kurum, ilgili kararın doğrudan ağ üzerinde stake eden kullanıcıların yanı sıra borsalardaki staking hizmetlerini kullanan kullanıcılar için de geçerli olduğunu belirtti. Staking ödüllerinin kullanıcının üzerinde hakimiyet kazandığı vergi döneminde beyan edilmesi gerektiği ifade edildi.

Eğer bir mükellef PoS blockchain’inde kripto parasını stake eder ve stake ödülü alırsa bu ödüllerin adil piyasa değeri mükellefin ilgili ödül üzerinde kontrol kazandığı vergilendirilebilir yıldaki brüt gelirine dahil edilir. Adil piyasa değeri, mükellefin staking ödülü üzerinde kontrol kazandığı tarih ve saatteki varlık fiyatı olarak belirlenir.

IRS’in kararı çeşitli soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Özellikle “kullanıcının varlık üzerinde hakimiyet kazandığı an” tanımının yeterince açık olmadığı belirtildi. Paradigm Hükümet İlişkileri Sorumlusu Alexander Grieve şu ifadeleri kullandı:

Staking ödülünü 31 Aralıkta alabilirim, satmaya karar verebilirim ancak ödüllerin işleme alınması ve cüzdanda likide dönüşmesi birkaç gün sürebilir. Böylece 2 Ocak tarihinde yeni vergi yılı başlayabilir ve sorumluluğunuz yeni vergi yılına devredilebilir gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!