Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’nin Batı Virginia Eyaleti’ndeki Vatandaşlar Blockchain Uygulamasıyla Oy Kullanabilecekler

ABD‘nin Batı Virginia Eyaleti’nde yaşayan vatandaşlar, yaklaşmakta olan siyasi seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitmek zorunda değiller. Vatandaşlar artık Blockchain tabanlı bir mobil uygulamayı kullanarak oy kullanabilecekler.

Denizaşırı yerlerde yaşayan Batı Virginia vatandaşları, yaklaşmakta olan seçimde oy kullanmak için Blockchain tabanlı bir uygulamayı kullanmaya başladılar. Voatz adlı bu uygulama, kayıtlı 24 farklı ülkede yaşayan vatandaşlara akıllı telefon kullanarak oy kullanma imkanı sunuyor.

Yalnızca belirli bir seçmen kitlesi için oluşturulan bu ‘uzaktan oy’ projesi, bu yılın Mart ayında denenmeye başlandı ve bu deneme süreci 8 Mayıs’ta tamamlandı.

Batı Virginia Eyaleti’nin bakanlarından olan Mac Warner, Ağustos ayında CNN’e bir röportaj verdi ve deneme sürecinin başarıyla tamamlandığını söyledi. Warner, deneme sürecinin sonuçlarının dört farklı şekilde denetlendiğini vurguladı.

Warner’ın personel şefi yardımcısı olan Michael L. Queen, Batı Virginia Eyaleti’ne bağlı bölgelerin Kasım ayındaki seçimde bu uygulamayı kullanıp kullanmama konusunda nihai kararı vereceklerini söyledi. Mobil uygulamayı kullanmak istemeyen kişiler yine sandık başına gidip oy verebilecekler.

Blockchain tabanlı oy uygulaması bazı kişiler tarafından eleştiriliyor ve bu eleştirilerin ana odağı güvenlik konusu oluyor. Demokrasi ve Teknoloji Merkezi’nin teknoloji biriminde görev alan Joseph Lorenzo Hall, konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

“Mobil oy kullanmak çok kötü bir fikir. İnsanlar güvenlik seviyesi yerlerde olan cihazlarını kullanarak berbat durumda olan ağlarımız aracılığıyla oy kullanıyor, bu oylarını oya ait fiziki bir belge olmadan güvence altına almanın son derece zor olduğu sunuculara gönderiyorlar.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment