Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’nin Eski Meclis Başkanından Kripto Para Mesajı: Çin’e Rakip Olmamız Lazım!

Kripto para politikaları, 2024 başkanlık yarışında önemli bir gündem maddesi haline gelirken, ABD ve Çin arasındaki stablecoin rekabeti de hız kazandı.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, bu rekabette ABD’nin yerini sağlamlaştırmak adına önemli bir çağrıda bulundu.

Şu anda kripto odaklı risk sermayesi firması Paradigm’in Politika Konseyi’nde görev yapan Ryan, Washington’daki yasa koyuculara ABD’de “sağlam ve öngörülebilir bir stablecoin düzenlemesi” yapılması gerektiğini vurguladı.

Ryan, Wall Street Journal’da yayımlanan makalesinde, Amerikan borcunun artan yüküyle başa çıkmak için stablecoin’lerin benimsenmesinin önemine dikkat çekti. Ryan, başarısız bir borç ihalesinin “piyasaları altüst edeceğini ve ABD’nin güvenilirliğini ciddi şekilde zayıflatacağını” belirtti.

ABD ve Çin arasındaki dijital para rekabeti

Ryan, Çin’in e-yuan adlı merkez bankası dijital parası (CBDC) aracılığıyla dijital dolar teknolojisini benimsediğini ve HSBC China’nın bu para birimini kullanan ilk yabancı banka olduğunu hatırlattı. Ancak e-yuan, günlük kullanımda beklenen popülerliği kazanamadı.

Buna rağmen Ryan, Çin’in güvenli ve kullanışlı olan dijital paraya olan talebi artırırken ABD’nin boş durmaması gerektiğini vurguladı.

Ryan, Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin, geçmişte Amerikan borcunun büyük alıcıları olmalarına rağmen, giderek dolar sistemi dışında ödeme seçenekleri aradıklarını ifade etti. Bu bağlamda, Ryan, “Dolar destekli stablecoin’ler bir çözüm olabilir” dedi.

Ryan, ABD’de benzer bir merkez bankası dijital para birimini desteklememeye özen göstererek, “Çin’in dijital finansal altyapısının aksine, halka açık ve izin gerektirmeyen blockchain’lerde çıkarılan dolar destekli stablecoin’ler, özgürlük gibi Amerikan değerleriyle uyumludur” dedi. Ancak Ryan, hangi stablecoin’lerin teşvik edilmesi gerektiği konusunda ayrıntı vermedi.

Son olarak, Ryan, Kongre’de stablecoin’ler için sağlam ve öngörülebilir bir düzenleyici çerçeve oluşturulması için iki partili bir çaba çağrısında bulundu. “Bir seçim yılında, tüm politik çekişmelere rağmen, gerçekten bir başarıya ihtiyacımız var” diye yazdı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!